Nissan anuncia 70 milions d’inversió en la nova planta de pintura de Zona Franca però la condiciona a la sortida de 600 treballadors

El comitè d'empresa fa una valoració negativa del pla anunciat, considera que les mesures són només un pegat i reclama l'adjudicació d'un nou vehicle que augmenti l'ocupació

Tomeu Ferrer
 
 
 
De los Mozos, Ficchy i Alonso, directius de Nissan a l'inici e la roda de premsa foto: Tomeu Ferrer

De los Mozos, Ficchy i Alonso, directius de Nissan a l’inici e la roda de premsa foto: Tomeu Ferrer

La direcció del grup Nissan ha comunicat avui als representants dels treballadors que invertirà 70 milions d’euros en una nova planta de pintura. Però abans pretén que la fàbrica de la Zona Franca millori la seva rendibilitat i per això vol reduir la plantilla en 600 persones, gairebé un 20% del total. Així voldrien tenir la factoria preparada per competir en l’atracció de nous vehicles a partir de l’any 2023, segons ha manifestat en roda de premsa el vicepresident mundial de l’aliança de Nissan, Renult i Mitsubischi, José Vicente de los Mozos. Actualment a la planta de Zona Franca hi treballen 3.100 persones.

El comitè d’empresa de Nissan, en una nota pública ha fet una valoració negativa de l’anunci de reducció de 600 llocs de treball, “perquè suposa únicament un pegat davant de situacions de calat estructural en què es troben immerses les plantes de Barcelona i Montcada, tot i les reiterades peticions que hem anat sol·licitant que es presenti un pla industrial que suposi el manteniment de l’ocupació i l’activitat a Nissan”. A més destaquen que l’anunci fet per l’empresa no recull l’adjudicació d’un nou vehicle per a la planta catalana,  cosa que augmentaria els baixos nivells de producció actuals i reduiria la retakkada de personal.

A la roda de premsa també hi ha assistit Gianluca de Ficchy, responsable de Nissan a Europa, i Genís Al0nso, Director general de Nissan Motor Iberica. Els màxims mandataris de l’aliança automobilística han apressat els representants sindicals a tancar un acord de reducció de personal. El pacte seria el que donaria llum verda a la inversió, han dit amb claredat. La creació d’una nova planta de pintura és la clau que mostra, han assegurat, l’aposta de Nissan i l’aliança per la fàbrica de Barcelona. “Hem dit per activa i per passiva que Nissan pensa seguir produint cotxes aquí”, ha dit De los Mozos.

Durant la roda de premsa els directius empresarials han insistit a dir que volen que les sortides de treballadors es facin de manera no traumàtica. Han esmentat jubilacions avançades i també baixes incentivades. Aquestes mesures depenen de la negociació que l’empresa voldria tenir enllestida aviat: “pensem que hauríem de tenir un acord amb els treballadors abans de les vacances de Setmana Santa”, han dit. A la pregunta si per facilitar l’acord estarien disposats a pactar un conveni amb pujades sobre el 2%, els directius no han confirmat ni desmentit.

Tot i que en la trobada formal els directius no han especificat més detalls de la reducció de persona, en acabar, en una trobada informal han admès que 500 sortides podrien ser fruit de prejubilacións i un centenar podrien ser baixes incentivades. No obstant això, no han donat cap nova pista sobre si, per exemple, les prejubilacions es farien com fins a la darrera tongada, amb garantia de manteniment del 90% dels salaris.

La raó per la qual es redueix la producció a Barcelona és la caiguda del mercat. En cap cas és deguda a la baixa de la qualitat de la producció o a una disposició negativa per part de la plantilla. Per això la direcció ha insistit a reclamar un acord amb els treballadors.

Preparar-se per aspirar a nous vehicles

La previsió de la direcció de Nissan és que, amb la reducció de plantilla i la millora de la qualitat que es produirà amb la nova planta de pintures, la fàbrica de Barcelona estigui preparada perquè a partir de 2021 puguin competir amb altres plantes del grup per obtenir la comanda de nous vehicles. Actualment a Barcelona es treballa al 30% de la capacitat productiva. Es fan models Pick up per a diverses marques i també es fabrica en exclusiva mundial la furgoneta elèctrica NV200. La càrrega de treball que preveuen per als pròxims dos anys se situa, han reconegut, en les 60.000 unitats anuals.

Els directius del grup automobilístic han parlat amb el ministeri d’Indústria i també amb els màxims representants de la Generalitat, el president Torra i el vicepresident Aragonès. Els contactes pretenen aconseguir aportacions públiques compatibles amb la legislació europea per a la planta de pintures. Aquestes ajudes són les relacionades amb la menor contaminació i l’estalvi energètic que s’aconseguiria amb les noves instal·lacions.

No volem solucions traumàtiques -ha afirmat el directiu espanyol-, els treballadors han fet fins ara tot el que se’ls ha demanat, han afirmat els representants de l’empresa, que en la trobada informal han reconegut que la plantilla podria estar dolguda perquè ha fet esforços importants per aconseguir nous vehicles i això no s’ha vist compensat assegurant l’ocupació.

Genís Alonso ha explicat que la direcció del grup, al Japó, és conscient de la vàlua de la plantilla de Barcelona. Igual com ho són les diferents marques per a les quals es produeixen vehicles aquí. Per això, tot i la situació de caiguda de vendes, el grup aposta per Barcelona i espera que, quan el mercat es redreci, la fàbrica i el seu personal estiguin preparats per aspirar a adjudicar-se un nou vehicle en la disputa interna que es dóna per decidir qui el produirà. Tot i la reducció de producció fonts de Nissan han assegurat que tant l’empresa a Espanya com la planta de Barcelona tenen beneficis.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*