Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La coordinadora Mitjans en Lluita, que es va constituir fa cinc anys i que es va reactivar el cap de setmana passat, ha decidit impulsar la constitució d’una gran aliança amb partits, sindicats i entitats socials a Catalunya en defensa de la llibertat d’expressió que impliqui no només als professionals de les empreses periodístiques, segons un comunicat fet públic.
Mitjans en Lluita s’ha reactivat com a resposta a les crisis que afecten els rotatius El Punt Avui’ i ‘El Periódico de Catalunya’, on s’han activat Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) que amenacen la viabilitat d’aquests projectes periodístics. A aquesta circumstància cal sumar-hi l’anunciat tancament del Diari de Sabadell. En segon lloc es considera que s’ha d’incloure les conseqüències que tindrà en l’àmbit empresarial i laboral la decisió de TV3 de posar fi als seus encàrrecs amb les productores privades del sector audiovisual, per poder fer front al pagament de 140 milions d’euros que l’Agència Tributària li reclama en concepte d’IVA. A més, Els reunits van decidir acostar-se a les universitats per dur el debat sobre el futur de l’ofici a les noves generacions.
Els reunits a la Casa de la premsa dissabte passat van fer autocrítica. En aquest sentit l’objectiu de la represa del moviment no només és fer front a la precarietat laboral i professional, sinó fer avinent a la ciutadania el dret que té a rebre informació contrastada i de qualitat, cosa fonamental pel bon funcionament del sistema democràtic.
Els periodistes i activistes reunits van constatar que tot i que les empreses del sector argumenten la crisi econòmica per tirar endavant els processos de reestructuració que suposen fortes retallades de personal de les redaccions, des de l’any 2014 es registra un repunt en la contractació publicitària.
Els periodistes han cridat l’atenció en relació amb la falta d’un sistema legal als mitjans públics que garanteixi el pluralisme informatiu i un accés als principals càrrecs de responsabilitat mitjançant l’acreditació de mèrits. O la proliferació de pràctiques criticables com la confusió entre publicitat i informació, cada cop més present a través de fórmules híbrides, com el ‘branded-content’.