Milers de taxistes defensen a Barcelona la normativa de l’AMB per controlar els VTC

Dirigents d’organitzacions del taxi de Catalunya i Espanya demanen a la subdelegada del govern central la retirada dels recursos que han aturat la iniciativa de Colau

Tomeu Ferrer
 
 
 
Pancarta unitària de les organitzacions de taxistes a l'inici de la manifestació : foto Tomeu Ferrer

Pancarta unitària de les organitzacions de taxistes a l’inici de la manifestació : foto Tomeu Ferrer

Demostració de força del sector del taxi a Barcelona. Milers de persones s’han manifestat a la capital catalana demanant al Govern central i també a la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) que retirin els recursos contra la normativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), presidida per l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que requeria un permís municipal per als vehicles que volguessin treballar en els termes dels 36 municipis de l’ens. L’acte s’ha fet a l’inici de la vaga de 48 hores que deixa Barcelona sense servei, tret de casos urgents.

Els representants de les principals agrupacions de taxistes de Barcelona i del conjunt Espanyol han reclamat a la subdelegada del govern central a Barcelona, Montserrat Garcia, que l’ens de defensa de la competència i el ministeri de Foment retirin les denúncies que han fet que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) suspenguin preventivament la norma de l’AMB, que donava una certa protecció als taxistes enfront de VTC (vehicles de transport concertat) és a dir vehicles de lloguer amb conductor. Les principals companyies d’VTC són Uber i Cabify.

Els taxistes han fet una manifestació que ha sortit de l’Arc de Triomf i s’ha desplaçat fins a la cantonada dels carrers Llúria i Mallorca, on ha finalitzat la marxa. En tot moment la protesta ha tingut un caire festiu i reivindicatiu, amenitzat per petards dels assistents.

Atac a un vehicle VTC

També s’han viscut alguns moments de tensió, com quan uns manifestants han atacat a un vehicle VTC que recollia a clients de l’Hotel Palace, situat a la Gran Via de Barcelona, causant desperfectes a la carrosseria i un retrovisor, mentre representants de les entitats convocants intentaven dissuadir-los.

Les companyies Uber i Cabify, que operen a Barcelona a través de llicències VTC (lloguer de vehicles amb conductor), han anunciat que suspenen temporalment la seva activitat a la capital catalana arran de les agressions sofertes durant la manifestació de taxistes.

Tots amb Barcelona

«No podíem fer cap altra cosa que venir a Barcelona a donar suport als companys d’aquí», explicava un taxista de Madrid que s’ha desplaçat amb el seu vehicle fins a la capital catalana. Un Saragossà que duia una samarreta reivindicativa, Pedro M. Afegia: «en aquest cas estem tots units. Som conscients que si la normativa aquesta que està suspesa preventivament tira endavant, altres ajuntaments i territoris l’adoptaran i podrem frenar les multinacionals que volen quedar-se amb el mercat i deixar-nos sense feina».

Els taxistes d’altres ciutats d’Espanya han anat arribant abans de començar la manifestació i de manera espontània els seus companys els hi han fet un passadís per reconèixer l’esforç del desplaçament.

Molts taxistes duien cartells individuals que gairebé coincidien a reclamar que es compleixi la llei que indica que les llicències de VTC no poden superar la proporció de 30 taxis per una del nou sistema de transport públic, una cosa que parlant amb conductors de ciutats on les multinacionals Uber i Cabify tenen incidència coincideixen a dir que no es compleix.

A més consideren que les grans multinacionals escamotegen a la hisenda espanyola els beneficis que aconsegueixen aquí.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*