Metro reconeix un nou cas que afecta un treballador en actiu i a tres jubilats amb engruiximent pleural ‘potencialment relacionat amb l’exposició a l’amiant’

La direcció de la companyia pública afirma que fins avui s'han trobat 27 casos que afecten la salut dels treballadors: 24 d’engruiximents pleurals, 2 de plaques pleurals no calcificades i 1 de placa pleural calcificada, que tenen a veure amb contacte amb l'amiant, un producte cancerigen

Redacció
 
 
 
Presidenta del comitè d'empresa de Metro, Amada Álvarez amb cartell afectats amiant

Presidenta del comitè d’empresa de Metro, Amada Álvarez amb cartell afectats amiant foto: Tomeu Ferrer

Metro de Barcelona ha informat que s’ha diagnosticat un nou cas de malaltia professional que inclou un engruiximent pleural entre els seus treballadors. Es tractaria d’una malaltia “potencialment relacionada amb l’exposició a l’amiant”, segons ha informat l’ens públic. També s’han detectat afectacions pulmonars a tres jubilats.

Amb el cas esmentat,  ja s’han trobat 27 casos que afecten la salut dels treballadors: 24 d’engruiximents pleurals, 2 de plaques pleurals no calcificades i 1 de placa pleural calcificada, segons l’empresa.

Tres casos que afecten jubilats

En l’últim cas es tracta d’un treballador en actiu de l’àrea de Manteniment i Projectes que estava en situació d’incapacitat temporal i en observació, a partir de les anàlisis i estudis realitzats s’ha determinat que pateix una malaltia potencialment relacionada amb l’exposició a l’amiant, diu la companyia de transports.

En la seva línia Metro aclareix que “aquest cas es notificarà com a malaltia professional, tal com preveu el RD 1299/2006, de 10 de novembre, pel qual es regeix el quadre de malalties professionals en el sistema de la Seguretat Social i el criteri de notificació i registre, la qual cosa no vol dir que la causa certa de la malaltia sigui l’amiant. Des del punt de vista clínic, aquesta persona segueix en situació d’incapacitat temporal”.

Les dades esmentades s’han comunicat  als membres del Comitè de Seguretat i Salut de Metro, com es fa regularment. A més, s’ha informat sobre la vigilància de la salut específica per amiant al personal jubilat de l’àrea de manteniment de Metro. En aquest àmbit, s’han completat 46 visites, en les quals s’han trobat dos casos –que ja venien diagnosticats–, més un tercer, de malalties relacionades amb una potencial exposició a l’amiant. Un quart cas s’ha derivat per a estudi.

Contra el que evita reconèixer l’empresa, les diverses organitzacions que representen els treballadors de Metro creuen que existeix perill per a la seva salut a causa de l’aparició en el material rodant i en les instal·lacions com algunes estacions i passadissos de la xarxa. El comitè d’empresa ha denunciat diversos cops que la direcció de la companyia no es pren seriosament l’existència i el perill que per a treballadors i usuaris té l’existència d’amiant. En aquest sentit han convocat diverses vagues per reclamar un canvi d’actitud. Precisament fa poc van decidir donar un període de gràcia de 100 dies a Metro abans de continuar les mobilitzacions.

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*