La Fira de l’Economia Solidària de Catalunya (FESC) ha tancat les seves portes amb un balanç positiu, segons els seus organitzadors: més d’11.000 visitants, una despesa de 27.000 ecosols, l’única moneda en què s’han pogut fer pagaments, l’ecosol té el mateix valor que l’euros. A més, la fira ha tingut un fort impacte a les xarxes socials. Aquests són alguns dels elements destacats de l’edició d’enguany que, en el costat negatiu ha tingut les inclemències meteorològiques que han afectat la presència de visitants.
L’edició de la FESC de 2018 ha suposat un increment del 25% de la superfície d’exposició respecte de l’any anterior. Unes 200 entitats han participat en l’esdeveniment. A més de l’exposició dels béns i serveis que ofereixen les entitats de l’economia social, en la fira s’han fet unes 80 xerrades.
El maig del 68 de París ha estat el fil conductor de moltes de les activitats, que s’han fet amb el lema: «D’aquelles llambordes, aquestes alternatives», una forma de vincular la revolta de fa 50 anys amb els projectes i transformacions que inspiren l’economia solidària en les seves diferents formes.
Com és habitual des de fa alguns anys, a la FESC han participat delegacions internacionals, en aquest sentit, Colòmbia, Alemanya i el Marroc han estat alguns dels països presents a l’esdeveniment.
Durant la FESC s’ha presentat l’Informe de Mercat Social 2017, una radiografia de l’estat de l’economia social i solidària a Catalunya. El document afirma que la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i les més de 200 entitats que en formen part, demostren que l’Economia Social i Solidària creix a Catalunya i es configura com una alternativa al model capitalista. El 2017, les entitats que són sòcies de la XES van ocupar gairebé 6.100 persones, davant de les 4.200 de 2016, i van facturar 213 milions d’euros. L’impacte social que genera la seva activitat, a més, implica a 230.000 persones. Les dades recollides – i gràcies també als registres històrics, des de 2012 – permeten afirmar que una entitat membre de l’Economia Social i Solidària ocupa, de mitjana, 23 persones treballadores (3 més que a l’any anterior) i factura 800.000 € (50.000 més dels que facturava fa fos anys).