Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les empreses catalanes van fer l’any passat uns 18.000 contractes acollits a la categoria de suport als nous emprenedors. Catalunya junt amb Madrid han acumulat la meitat dels contractes que van néixer amb la reforma laboral. Al darrere segueixen el País Valencià, Canàries i Andalusia, segons un estudi elaborat per l’empresa de treball temporal Randstad.
Els contractes de suport a l’emprenedoria van ser molt criticats perquè formalment es van presentar com estables però realment fan possible acomiadar durant un any les persones que s’hann incorporat, perquè la norma considera que aquests contractats tenen un any de prova. Això permet que les empreses puguin desfer-se d’aquests treballadors sense pagar-los cap indemnitació durant el període de prova, cosa que fa que siguin per als empresaris més barats d’acomiadar que els treballadors temporals.
Els professionals amb estudis de secundària suposen dos de cada tres incorporacions amb contracte d’emprenedors, amb un total de 175.452, mentre que altres 50.000 professionals tenien estudis superiors, tant universitaris com aquells amb cicles formatius de grau superior. Finalment, Randstad assenyala que durant els 36 mesos que porta implantat aquest model de contracte, en tots ells s’han incorporat més homes que dones en el mercat laboral. Si bé, la tendència és d’un canvi cap a una creixent igualtat. En aquest sentit, en l’últim any les dones que subscriuen contractes d’emprenedors arriben a una quota sobre el total de l’43%, mentre que un any abans aquesta era de 38,6%.
En el seu primer any, entre els mesos de febrer de 2012 i 2013, contracte de suport a emprenedors registrar un total de 89.300 contractacions, mentre que en els 12 mesos següents es va apuntar un descens de 5.000 en termes nets.