La nova feina es crea a la indústria, és més fixa i té més qualitat

Sorpresa pel creixement del treball a la construcció, especialment a les comarques de Ponent on augmenta un 75 per cent

Tomeu Ferrer
 
 
 
Les grans empreses de la indústria automòbilística crea ocupació estable i de qualitat

Les grans empreses de la indústria automòbilística crea ocupació estable i de qualitat

La nova ocupació creada durant el 2014 ha estat majoritàriament a la indústria. En aquest sector han estat contractades 26.592 persones. Sorpresivament la construcció s’ha despertat amb noves ocupacions, concretament 11.231 persones. En tercer lloc els serveis han incrementa personal el sector de serveis, un minso 0,3% equivalent a 4.967 persones. Finalment, el creixement a l’agricultura percentual ment és el més alt, un 8,7%, però en termes absoluts és molt pobre perquè l’increment ha estat en 1.647 persones.

Si es mira per la qualitat de l’ocupació, el sector industrial ha creat feina més estable i a jornada completa, mentre que la majoria dels llocs de treball que s’han creat als serveis són temporals o a jornada parcial.

Segons les primeres estimacions el creixement d’ocupació en la indústria té a veure amb les grans empreses, especialment les relacionades amb el sector de l’automòbil, mentre que segueix havent problemes en industries auxiliars perquè tenen una competència creixent.

Per territoris, la demarcació de Barcelona ha vist créixer l’ocupació gairebé un 7% en industria, igual com a Tarragona, que ha vist com la industria incrementava en un 9,4% l’ocupació. Girona ha vist créixer l’ocupació en serveis, un 6,4% mentre va disminuir la feina en industria i construcció. Finalment crida l’atenció la província lleidatana on percentualment el que més ha crescut ha estat la construcció, un 75%, mentre ha disminuït l’ocupació industrial i s’ha incrementat lleument la corresponent als serveis.

Efecte preelectoral a la construcció

Cristina Faciaben ha explicat que potser la disminució de l’atur a la construcció es deu al fet que hi ha persones que davant la dificultat de tornar a trobar treball han canviat de sector. Però una segona justificació de l’increment de l’ocupació es pot deure «a l’efecte preelectoral». De fet es justificaria amb què l’activitat constructora es centra en les infraestructures i en l’obra pública.

Tot i la millora dels indicadors, la responsable d’ocupació de Comissions Obreres alerta que no es poden llençar les campanes al vol. Malgrat la recuperació experimentada, només en el sector industrial en aquests moments hi ha a Catalunya 200.000 ocupats menys dels que hi havia l’any 2008. La Per contra, la major part de la feina que es crea afecta a sectors com el turisme i els serveis que depenen de factors temporals i exteriors, cosa que fa molt difícil planificar.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*