El consistori barceloní ha aprovat finalment eradicar en el termini màxim d’un any l’ús de les vies públiques de la societat glifosat i altres herbicides sobre els quals hi ha sospites fundades de toxicitat.
El grup governant, Barcelona en Comú ha acordat la mesura com a resultat de les peticions rebudes des de diverses entitats ecologistes i també dels treballadors del servei de cura de les àrees verdes, l’Institut de Parcs i Jardins. En la votació la proposta ha aconseguit la unanimitat de la resta de grups polítics.
L’ajuntament cercarà alternatives a l’ús del principi actiu en què es basa l’herbicida ara rebutjat. Els nous tractaments hauran de ser els “adients i respectuosos amb la salut de les persones i el medi ambient”. Per a realitzar la transició es dóna un termini màxim d’un any.
El glifosat és un herbicida considerat com a no selectiu. S’utilitza per a matar herbes i arbusts. Entre les seves característiques hi ha que s’infiltra als sols i és molt soluble a l’aigua. Per aquest motiu es considera que pot arribar a contaminar els aqüífers. En aquest sentit, els que són crítics amb la seva utilització creuen quer pot afectar la fauna aquàtica, els animals domèstics i la ramaderia.
Un element que ha fet que en els darrers temps l’ús del glifosat hagi estat molt criticat ha estt la classificació feta per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a probablement cancerigen per als humans. Però, d’altra banda l’autoritat de seguretat alimentària de la Unió Europea va fer el mes passat un informe segons el qual el glifosat seria “poc probable” que suposés un risc cancerigen per als humans.
L’Ajuntament de Barcelona, en tot cas, ha indicat que existeixen estudis científics que relacionen l’ús del glifosat amb un augment del risc de patir diverses afeccions i malalties.
El consistori barceloní s’ha compromès a informar els ciutadans dels motius pels quals cal evitar l’ús de producte fitosanitari i els avantatges que pot suposar la transformació del paisatge urbà, ja que en alguns casos deixar créixer alguns tipus d’herbes pot suposar “un benefici per a la biodiversitat i la qualitat del medi ambient urbà”.
Al mateix temps l’ajuntament realitzarà campanyes dirigides als propietaris de jardins privats, vivers de plantes i zones sota responsabilitat no municipal per tal que evitin la utilització del producte. Al mateix temps es farà campanya per conscienciar els professionals viveristes i els particulars propietaris de jardins de les conseqüències de l’ús del producte. Igualament l’ajuntament barceloní es compromet a fer arribar als altres consistoris de l’àrea metropolitana informació sobre el glifosat.
L’ajuntament de Badalona ja va deixar d’usar el glifosat fa uns mesos, tot i que ho va comunicar en una roda de premsa fa poc més de 0 dies.