“La Comissió insta a Espanya que impedeixi l’ús abusiu de les relacions laborals de durada determinada i les condicions laborals discriminatòries al sector públic “. Així es titula la carta d’emplaçament que, el 3 d’octubre passat, la Comissió Europea (CE) va enviar a Espanya “per no brindar una protecció suficient contra l’ús abusiu de contractes successius de durada determinada als treballadors del sector públic ”.
Per això, més de 20 sindicats es van manifestar el passat dissabte, 19 d’octubre a Madrid, contra l’abús de la temporalitat al sector públic . Al manifest, entre altres coses, exigeixen “la paralització immediata dels cessaments de personal en abús de temporalitat”.
La temporalitat al sector públic a Espanya frega el 30%
En el text anterior, Brussel·les indica que “ aquesta situació contravé les normes de la UE (Directiva 1999/70/CE del Consell), que exigeixen que els Estats membres introdueixin a les seves legislacions nacionals respectives mesures destinades a evitar i, si escau, sancionar els abusos com a conseqüència de la utilització successiva de contractes de durada determinada. La Comissió considera que la legislació espanyola no inclou aquestes mesures per a determinats tipus de contractes temporals al sector públic”.
Segons les últimes dades publicades, la taxa de temporalitat a l’ocupació pública a Espanya va vorejar el 30% el 2023 . Cosa que es deu, principalment, al fet que a les comunitats autònomes i als ajuntaments nou de cada 10 empleats tenen un contracte temporal.
La taxa és més de dues vegades superior a la que es dóna al sector privat (13,2%), on s’ha experimentat una disminució important des de l’aprovació de la reforma laboral .
Les mesures no funcionen
En el manifest signat per aquesta Unió Sindical contra la Temporalitat a l’Ocupació Pública , assenyalen que, “si per alguna cosa es caracteritzen les Administracions Públiques del nostre Estat, és per maltractar sistemàticament les seves treballadores. Precarietat, escassetat de recursos, plantilles minvades, pèrdua de drets continuada i, per descomptat, un enorme abús de temporalitat. Aquest abús no només incompleix les nostres pròpies normes internes, sinó també la legislació europea. L’Estat espanyol és el membre de la UE més multat per això , multes que abona el poble amb els seus impostos”.
Al comunicat asseguren que el futur no convida a l’optimisme, sinó al contrari, ja que cap de les mesures que s’han implementat “ha aconseguit la tan anhelada reducció de la taxa d’interinitat al 8% ”.
A més de demanar “ la paralització dels cessaments de personal en abús de temporalitat ”, també sol·liciten la “reincorporació del personal en abús injustament cessat en processos oberts que no compleixen amb la normativa europea”.
Com a sanció a l’abús de temporalitat, afegeixen, caldria atorgar “estabilitat a totes les persones que faci més de tres anys que treballin, en un o diversos contractes successius, per a la mateixa Administració ocupadora”.
I perquè no es repeteixi “aquesta situació crònica d’abús de temporalitat, cal establir els
mecanismes de sanció necessaris mitjançant canvis normatius del TREBEP i la resta de legislació sobre funció pública”, subratllen.
Article original de La Marea.