L’acció sindical en el sector de la indústria càrnia ha aconseguit regularitzar a Catalunya 7.263 treballadors que operaven en falses cooperatives i que eren falsos autònoms els dos últims anys. La Seguretat Social ha recaptat en concepte de cotitzacions no abonades 8,1 milions d’euros. Les actuacions han afectat al Principat 110 empreses, amb 120 centres de treball que abans donaven feina a 26 cooperatives de treball associat, segons ha manifestat Cristina Torre, secretària d’acció sindical de CCOO de Catalunya, Vicent Canet, responsable estatal de l’àrea alimentària de CCOO i Tomás Díaz, responsable d’informació de la Federació d’Indústria de CCOO de Catalunya.
Després de la campanya, el sindicat considera que a Catalunya només resten entre 500 i 700 falsos autònoms que operen contractats per la societat Corporació Agroalimentària de Guissona. En l’àmbit estatal CCOO considera que actualment encara hi ha uns 1.500 treballadors falsos autònoms.
La regularització aconseguida s’ha fet a patir de les denúncies sindicals, que han incitat el zel de la Inspecció de Treball. L’objectiu de CCOO era fer que tots els treballadors del sector carni tinguin la protecció de la Seguretat Social, també que almenys estiguin sota el paraigua normatiu del conveni estatal del sector i en tercer lloc, integrar els treballadors directament a les empreses per a les quals estan treballant.
Els salaris del conveni estatal del sector carni que s’apliquen als operaris que han regularitzat la seva situació s’acosten de mitjana als 1.750 euros, mentre que els que tenien declarats com a falsos autònoms en les cooperatives que els cedien a les empreses càrnies, se situava en la meitat de la xifra esmentada. Això té efectes indirectes que no es poden amagar: les cotitzacions serveixen per a les jubilacions, també en cas d’accident o llarga malaltia. També els nous treballadors tindran dret a vacances pagades, i a coses tan elementals com roba de treball o equips personals de protecció entre altres.
D’entrada, CCOO considera assolits els dos primers objectius. Reconeix que algunes empreses han posat en marxa estratagemes per evitar l’augment de costos. Una d’elles seria que les antigues cooperatives de treball associat que operaven als centres de producció es transformen en Empreses de Multiservei. Llavors aquesta empresa contracta realitzar una part de la producció amb la societat càrnia. En aquest sentit, CCOO no descarta que en una segona etapa posin en marxa una campanya de denúncies per cessió il·legal de treballadors i treballadors.
Cal recordar que fa un any es comunicava la primera gran victòria en el procés de regularització de treballadors del sector carni a Catalunya. El grup aragonès, Jorge, firmava un acord amb CCOO i posteriorment amb UGT, segons el qual iniciava la regularització dels operaris de les falses cooperatives que treballaven als escorxadors de Santa Eugènia de Berga (Osona) i de Miralcamp (Pla d’Urgell). Ara aquest grup ha integrat en l’empresa matriu més de 1.700 empleats que havien estat treballant nominalment com a part de falses cooperatives.
Cristina Torres ha recordat que hi ha un compromís entre els dos sindicats majoritaris (CCOO i UGT), les patronals (Foment i PIMEC) i la Generalitat, en el sentit que les empreses Multiservei paguin els salaris dels convenis del sector en els que operin i també que apliquin els continguts no econòmics dels respectius acord col·lectius.