La plantilla de les empreses de transport sanitari ha decidit després de diverses hores de negociació desconvocar la vaga prevista per a l’11 de setembre. La mobilització s’ha ajornat després que les parts empresarial i laboral hagin realitzat fins a 4 reunions de mediació per arribar a un punt d’entesa. Les trobades han estat propiciades pel Tribunal Laboral de Catalunya.
La desconvocatòria de la jornada de vaga anunciada pels quatre sindicats presents al sector s’ha produït amb només una concessió de la banda empresarial: es descongelaran els salaris. Ara està per veure la forma en què aquest compromís tira endavant. El sindicat UGT acata la decisió de la majoria, tot i que ha votat en contra de l’ajornament de la protesta perquè “es podia aconseguir alguna cosa més si s’hagués persistit en la pressió”, diu Vilella.
Els treballadors, segons Ramon Vilella, responsable transport sanitari FeSP-UGT de Catalunya, pretenien aconseguir amb la vaga ajornada acords en matèria de tarifes i també la recuperació salarial al sector. A més, es vol posar fi a la situació de bloqueig en les negociacions del conveni, que van començar fa dos anys.
Segons el portaveu, tot i que la ciutadania veu que les ambulàncies que fan servei públic operen totes sota les sigles del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), 8 de cada 10 vehicles pertanyen a empreses que són subcontractades, cosa que fa que entre els treballadors que operen directament en el sector públic i els que formen part d’empreses privades tinguin diferències salarials, de nivell de compliment de les mesures de prevenció i seguretat laboral. També es donen situacions discriminatòries pel que fa als drets, especialment referits a les treballadores embarassades.
Vaga al maig
Però, és que els treballadors que operen directament al SEM també van fer una vaga el maig passat. Reclamaven que els fossin aplicades les mateixes condicions en matèria salarial i de drets laborals que les que gaudeixen els treballadors públics. La vaga va un alt seguiment si es té en compte que els serveis mínims aplicats van ser del 85%. Tanmateix del 15% de treballadors que podien fer l’aturada, la van seguir un 60%. El SEM és una empresa privada que té com a únic accionista l’administració catalana. Quan durant la crisi es van fer retallades salarials al sector públic, aquestes mesures van aplicar-se també a la plantilla del SEM, però quan s’ha recuperat la capacitat adquisitiva dels treballadors públics, la mesura no ha afectat els operaris del SEM.