La no renovació del conveni d’enginyeria causa desregulació i pèrdua de drets laboral al sector

Denuncien que tot i que moltes empreses tenen comandes públiques i subvencions els salaris estan congelats des de 2014

Redacció
 
 
 
Concentració treballadors d'enginyeria davant Foment del Treball  foto: Tomeu Ferrer

Concentració treballadors d’enginyeria davant Foment del Treball foto: Tomeu Ferrer

Els treballadors del sector d’enginyeries han iniciat mobilitzacions perquè el conveni que regulava la seva relació laboral ha perdut vigència i algunes empreses comencen a eliminar drets consolidats, cosa que produeix indefensió, segons expliquen fonts de la federació de serveis de CCOO de Catalunya.

La patronal Tecniberia agrupa empreses de gran anomenada: Acciona ingeniería, Appuls, Audingintraesa, Ayesa, Iberdrola ingeniería, entre altres, tindran les plantilles amb condicions desregulades perquè el conveni que fixava aquestes condicions de treball, no s’ha renovat i, com facilitava la reforma laboral, després d’un temps sense firmar-se un nou acord. Això permet situar els drets dels treballadors en els mínims que marca l’Estatut dels Treballadors.

El sector de l’enginyeria és considerat com un àmbit laboralment punter, perquè molts dels seus treballadors són titulats. Fonts sindicals expliquen que des de l’any 2014 pateixen una congelació salarial. Les jornades de treball són de les més llargues que hi ha en el conjunt dels sectors productius espanyols i els mecanismes que faciliten la conciliació laboral i professional s’han reduït a la mínima expressió.

Un altre element del qual es queixen els treballadors és que les dietes, molts d’ells s’han de desplaçar a fer visites fora del seu lloc de treball habitual, estan congelades de manera que per cada dia que estan fora de la llar reben només 49 euros. Amb aquesta quantitat han de pagar el desplaçament, l’allotjament i la manutenció.

A més, els sindicalistes consultats denuncien també que les empreses estan contractant personal amb titulació per sota dels nivells salarials que per conveni els correspon.

Els treballadors, que es van concentrar davant la seu de Foment del Treball a Barcelona es mostren indignats perquè les empreses que pretenen aplicar-los unes condicions de treball que degraden les existents, operen molts cops com a subsidiàries del sector públic i altres vegades en projectes amb capital públic i privat. A més, és usual que per realitzar la seva taca rebin subvencions i contractes de l’Estat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*