La mobilitat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) bat un nou rècord el 2023 i ha superat els 20 milions de desplaçaments en un dia feiner, un 5,5% més que el 2022. L’Institut Metròpoli apunta que l’augment de la població resident és un dels factors que ho explica, tot i que la mobilitat per persona i dia també ha crescut i arriben als 4,11 desplaçaments. Així ho apunta, l’Enquesta de mobilitat en dia feiner de 2023, estadística oficial de l’Autoritat de Transport Metropolità (ATM) realitzada per l’Institut Metròpoli, des de fa més de 20 anys a partir d’entrevistes a més de 10.000 persones.
Una mobilitat cada cop més sostenible
La tendència de la mobilitat és cada vegada més sostenible. Un 67,5% dels trajectes de 2023, és a dir, 13,6 milions s’han fet a peu, amb bicicleta, en patinet o en transport públic i ja són majoritaris en dies feiners a l’AMB. La mobilitat activa (caminant, bici o patinet) és la majoritària i representa més de la meitat. El transport públic és el que més ha crescut el darrer any, 14,4% i el metro es manté com el més utilitzat. El vehicle privat es manté estable i representa poc més d’un terç dels desplaçaments, la quota més baixa dels darrers cinc anys, mentre que la moto supera els valors prepandèmia.
Les dones tenen una mobilitat més sostenible. Elles fan més trajectes caminant que ells (52,3% i 45,3% respectivament) igual que en transport públic (19,7% enfront del 13%). Mentre que els homes utilitzen més el vehicle privat.
Motius per utilitzar el transport públic: comoditat, dificultat d’aparcament i preu
Entre els motius declarats per prioritzar el transport públic no han variat massa en els últims sis anys. La gent valora la comoditat, la dificultat d’aparcar i el preu com les principals raons d’ús. Els qui aposten per utilitzar la bicicleta valoren la salut, seguit de la rapidesa i la sostenibilitat, un factor que creix notablement respecte al 2017. Els usuaris del transport privat declaren que valoren la rapidesa i la comoditat enfront del transport privat i la manca d’una oferta adequada de transport públic té valors superiors el 2023.
La mobilitat per motius personals creix i suposa ja quatre de cada deu desplaçaments, la més elevada en els últims cinc anys, entre els quals destaca l’acompanyament i cura de les persones i les compres quotidianes.
L’any passat el teletreball es va mantenir estable en comparació al 2022 i representa entorn al 10% de les jornades. En canvi, el nombre de persones que treballen des de casa creix i ja suposa un quart del total i un 36% entre la gent que no treballa a la ciutat de Barcelona.
Els descomptes en el transport públic n’acceleren el creixement
Els descomptes aplicats en el preu del transport públic des del setembre de 2022 en el marc de les polítiques per l’elevada inflació, ha accelerat el creixement de la demanda al transport públic que registra màxims històrics amb més de 1.132 validacions en un any. Augmenta l’ús dels abonaments com la T-jove o la T-usual en detriment de la T-casual i incrementa la demanda dels títols gratuïts de la Renfe des de la tardor de 2022.