A Catalunya durant el 2013, últim període del que es tenen dades,
la diferència d’ingressos el 20% de la població (quintil) amb els ingressos més alts respecte al quintil amb els ingressos més baix va ser de 5,7 cops. Dit d’una altra manera, el 20% dels més rics va ingressar 5,7 cops més que el 20% dels més pobres, segons les conclusions de la memòria anual del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC). De fet, aquesta proporció no fa més que augmentar. El 2009 la proporció era del 5,4%. Aquest és un dels aspectes destacats del treball que elaboren els principals interlocultors socials i que mostra no sols l’evolució de l’economia catalana sinó les previsions de futur.
De fet, la pobresa infantil a Catalunya és un dels aspectes més preocupants destacats en la memòria és la pobresa infantil a Catalunya, que va ser del 27,4% i es preveu que malgrat la millora de les previsions continuarà creixent.
Previsió de creixement del 3%
L’economia catalana creixerà el 2015 fins a un 3% i crearà ocupació neta, si es mantenen les actuals circumstàncies. No obstant això, Catalunha té reptes que cal encarar amb urgència: la redistribució dels resultats del creixement i la lluita contra la “molt elevada” taxa de pobresa infantil, segons les previsions de futur de la Memòria 2014 del Consell de Treball Econòmic i Social (CTESC), que ha estat presentat pel conseller d’Empresa i Ocupació, Miquel Puig, i el president de l’entitat, Lluís Franco.
Sobre el creixement previst, l’informe creu que si es mantenen les actuals variables econòmiques Catalunya podria assolir el 3%, el doble del que va aconseguir en el conjunt de 2014.
En relació amb el mercat de treball, les previsions són de millora. El treball no fixa una xifra i condiciona el resultat al manteniement dels increments del Producte Interior Brut. Tot i així, “la taxa d’atur, tot i disminuir durant 2015, es mantindrà en nivells elevats”.
A aquests resultat hi hauria de contribuir l’increment del 14,7% del pressupost destinat a polítiques de foment de l’ocupació, que arribarà en el seu conjunt a 551,1 milions. A aquesta millora contribueixen aspectes com l’augment dels fons que a nivell estatal es destinaran a polítiques actives. Tot i que la part més important de l’augment procedeix del programa d’ocupació de la Unió Europea denominat programa d’ocupació juvenil, garantia juvenil.
L’atur tot i que ha millorat ha tingut una evolució negativa pel que fa al de llarga durada, que afecta a un 61% de la població que busca feina. A més, la cobertura, a nivell estatal, amb prestacions contributives va baixar 3,1 punts l’any passat fins a un 54,8%. De fet, la despesa destinada a prestacions d’atur va disminuir en el conjunt d’Espanya un 15%m fins a una xifra de poc més de 25.002 milions. Per conta va augmentar les prestacions assistencials i en especial les corresponent a la renda d’inserció.