Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Encara que els casos de corrupció no poden ser generalitzables perquè afecten persones molt concretes, els danys sobre la confiança en el sistema democràtic són enormes i demostren que no s’ha anat a fons en la lluita contra la corrupció per a erradicar aquests comportaments.
L’existència de la corrupcióno és només un fenomen recent, sinó que ha influït de manera sistèmica en diversos períodes de la vida política i social del país. Va tenir la seva màxima expressió durant la dictadura franquista, on, tant les altes esferes de poder com les administracions menors van actuar de manera corrupta en la gestió dels assumptes públics.
Amb la conquesta de la democràcia, s’esperava que els controls democràtics eliminarien per si sols les actuacions corruptes, però,tot i ser cert que es va erradicar aquest comportament de manera generalitzada, encara avui dia es continuen veient episodis delictius que han afectat els dos principals partits espanyols,PP i PSOE, i en el cas català a Convergència.
Tampoc l’àmbit laboral ha estat exclòs de casos de corrupció, ja que podem notificar de forma clara els ERO d’Andalusia i la formació contínua.
La corrupció pot afectar sistemes de poder molt variats, com la concessió d’obra pública i de serveis ola sanitat, per exemple, la crisi sanitària ocasionada per la pandèmia de la COVID, on vam conèixer comportaments reprovables de persones que van aprofitar la crisi sanitària per treure partida personal de la tragèdia humana, especulanti enriquint-se amb contractes inflats, com per exemple les màscares necessàries per a protegir-se de manera eficaç del contagi del virus.
La falta de mecanismes eficaços en el control sobre les adjudicacions públiques està costant d’implementar, com es demostra dels últims casos coneguts. Aquesta és una qüestió a la qual no es posa prou èmfasi, ja que no trobem mesures contundents que s’imposina les empreses corruptores, com per exemple l’exclusió en l’adjudicació de futurs contractes públics. També és just reconèixer la complexitat de la lluita contra la corrupció quan es barregen amb casos falsament fabricats per a eliminar rivals polítics,amb proves falsificades que enterboleixen la lluita contra els casos reals de corrupció per a separar els fets veritables dels falsos.
Nosaltres, com a sindicat, creiem que la democràcia no hauria de veure’s afectada ni atacada per casos de corrupció reals que posin en qüestió al mateix sistema democràtic, ja que la mateixa força del sistema hauria d’estar per sobre i així ho haurien de defensar i lluitar totes les forces polítiques. Tot i això, és ben conegut que les forces d’extrema dreta, que històricament han constituït les xarxes més corruptes, suposen una pressió constant contra tot sistema.
Finalment, per a la USOC és necessària una regeneració democràtica que permeti continuar fent polítiques socials i ampliant drets, evitant que tot això es malmeti i es vegi arrossegat cap aun forat negre per culpa de la corrupció. És necessari continuar avançant i per a això cal acabar amb els corruptes i corruptors que posen en risc continuar lluitant per les conquestes socials, els drets laborals, l’Estat del benestar i la democràcia.