Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Unes 300 persones s’han manifestat aquest matí davant la seu de Foment del Treball a Barcelona per reclamar unes condicions laborals dignes en el sector de la precarietat. La protesta estava convocada pels sindicats CCOO i UGT que denuncien «condicions laborals extremes que freguen l’esclavitud», segons Carlos Moreno, responsable de l’àmbit de discapacitat d’UGT de Catalunya. La mobilització coincideix amb la que també s’ha fet avui a Madrid amb el mateix objectiu. Així i tot, les dificultats en aquest àmbit a Catalunya són superiors a les que hi ha a la resta d’Espanya.
Això és així perquè a la resta de l’Estat només tenen un conveni de referència. En canvi, a Catalunya, denuncien els sindicats, n’hi ha fins a sis: el de les Escoles d’Educació Especial, el de Residències i centres de dia per a persones amb discapacitat, dos dels Centres especials de treball, el d’Associacions i el dels Centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP). Això «ha dificultat les negociacions perquè ningú vol assumir les seves responsabilitats i parlar-ne», explica Estrella Gutiérrez, coordinadora del sector d’atenció a persones amb discapacitat de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya. Aquesta problemàtica afecta a Catalunya unes 25.000 persones, segons fonts sindicals.
La mobilització s’ha fet en dues parts, una davant de Foment de Treball per exigir a les empreses que negociïn un nou conveni i davant l’administració perquè promogui les converses i controli l’ús de les subvencions que les empreses reben per contractar persones amb discapacitat. Gutiérrez afirma que «hi ha subvencions pendents de pagar, altres de convocar» i el sistema facilita que entitats que vénen del món mercantil s’aprofitin dels recursos públics no destinant-los a vegades a allò que pertoca». Des de CCOO s’afirma que «les patronals han pervertit la finalitat social que originàriament tenia el sector. L’han convertit en un negoci a còpia d’aprofitar-se de les subvencions públiques, explotar les plantilles d’atenció a les persones amb discapacitat i en alguns casos, les mateixes persones en aquesta situació». Això, afegeix, «és especialment greu amb l’aparició de les anomenades empreses multiservei».
Moreno denuncia «l’abús» que cometen moltes d’aquestes empreses, que obliguen els treballadors amb discapacitat a fer hores extres, quan està prohibit i no les paguen, a treballar en horari nocturn, fins i tot hi ha empreses que obliguen aquestes persones a entrar per una porta diferent de la de la resta de companys, en definitiva, unes condicions laborals extremes». El portaveu d’UGT destaca que aquest col·lectiu «hauria de ser el més protegit i és el més explotat». UGT també es queixa de la irresponsabilitat de les administracions públiques competents perquè «molts serveis presenten mancances que repercuteixen directament sobre la precarització de les condicions laborals de les persones treballadores i la qualitat d’atenció a les persones usuàries, degut, d’una banda als impagaments i endarreriments dels diferents mòduls de subvenció, d’altra per la manca de control sobre la mala praxi empresarial, quan s’aprofita dels beneficis fiscals i explota les persones treballadores per lucrar-se».
L’impagament de subvencions ha impedit que algunes entitats del sector que habitualment –per l’objectiu de la seva activitat– contracten persones amb discapacitat, no puguin fer-ho o, en tot cas, amb un nombre menor al que acostumen a fer. Els sindicats admeten que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a l’Administració de la Generalitat pot haver aguditzat la situació però «en cap cas n’és la causa, perquè això ve de molt abans, de fa massa anys», asseguren els portaveus de CCOO i UGT de Catalunya.