Javier Pacheco crida a tancar el conflicte al Metro amb un acord i sense limitar el dret de vaga

El líder de CCOO expressa en un comunicat les seves puntualitzacions en relació amb la proposta del Síndic de Greuges d’ampliació dels serveis mínims i aplicació un laude de compliment obligatori

Tomeu Ferrer
 
 
 
Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya, fotos Sandra Lázaro

Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya, fotos Sandra Lázaro

Javier Pacheco, secretari general de CCOO, ha volgut fixar la seva opinió en relació amb el conflicte que implica la vaga del Metro de Barcelona. Ho ha fet després que el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, intervingués d’ofici.

Per començar, Pacheco ha deixat clara la seva consideració pel Síndic, per qui ha expressat «profund respecte i admiració» pel que fa a la seva figura institucional. Seguidament, sense qüestionar que Ribó pugui manifestar públicament el seu parer, ha expressat la seva posició, segons un comunicat fet públic per CCOO.

Segons Javier Pacheco, la durada del conflicte és massa llarga i en això coincideix amb el Síndic de Greuges. “Deu dilluns consecutius amb vagues parcials interfereixen molt en la normalitat de la mobilitat de milers de persones usuàries del transport públic”.

Pacheco també diu que “la gent veu que les estacions de Metro estan buides per manca de personal, generant inseguretat ciutadana. Veu com en algunes franges horàries la circulació de trens té una cadència molt irregular per una mala organització i manca de recursos. Veu com la qualitat del servei pateix un retrocés per l’augment progressiu de les tasques subcontractades amb treballadors i treballadores en situació més precària i en llocs de treball que tenen una importància cabdal per a la seguretat del transport, ocupats per persones que no estan suficientment qualificades, afeblint el perfil professional de la plantilla”. Pacheco ha destacat que el treball d’aquestes persones no és qualsevol cosa, ja que tenen a les seves mans la seguretat de milers de persones cada dia.

En aquest sentit, segons Pacheco, “plantejar la protecció del dret de la gent usuària del Metro, limitant el dret de vaga dels treballadors, amb l’augment dels serveis mínims, o utilitzant una figura que molt poques vegades s’ha fet servir, com és l’arbitratge obligatori per eliminar radicalment un dret fonamental com el de vaga, a més de ser un instrument que afebliria la malmesa democràcia al món del treball, seria injust perquè eximiria la direcció de l’empresa de la seva responsabilitat de trobar una sortida pactada al conflicte”. Pacheco assegura que “no podem jugar amb el dret de vaga, ja que precisament li faríem el joc a aquells que amb un posicionament de dretes estarien encantats amb aquesta sortida”.

Hora de tancar el conflicte

Dit això, Javier Pacheco ha puntualitzat que “des de CCOO entenem que ha arribat l’hora de tancar aquest conflicte amb un acord que acabi de capitalitzar el gran esforç que han fet els treballadors i les treballadores en la defensa de les seves reivindicacions amb la vaga, i la solidaritat de milers d’usuaris i usuàries que han respectat i donat suport a la posició de la plantilla del Metro de Barcelona”.

Segons Pacheco, “les propostes estan molt properes a un acord  i no es justifica la continuïtat del bloqueig i cridem a les parts a centrar-se a fer un darrer esforç per tancar l’acord i oblidar-se de preservar l’autoritat de les posicions a la taula. No ens estem jugant l’autoritat de ningú, estem negociant condicions de treball i de servei públic”, ha manifestat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*