Glovo ha anunciat un canvi en el model de negoci a Espanya davant la pressió judicial i política, i contractarà els seus treballadors. La companyia ho ha fet públic només un dia abans que el seu fundador, Óscar Pierre, hagi de declarar al jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona, imputat per un delicte contra els drets dels treballadors. Aquest cas, que passa a la jurisdicció penal, podria comportar penes de presó d’entre 6 mesos i 6 anys.
La jutgessa instructora del cas, Maria Isabel Hernando Vallejo, haurà de determinar si Glovo mantenia un model de falsos autònoms després que el Tribunal Suprem el declarés il·legal. Segons la Fiscalia, l’empresa va continuar aplicant el mateix sistema per als treballadors del sector, els riders, malgrat la històrica decisió del Suprem el 2020. Per contra, la defensa de Pierre argumenta que es van adaptar les condicions per ajustar-les a un model legal d’autònoms. Algunes sentències de l’Audiència Nacional han revocat sancions de la Seguretat Social al considerar que els repartidors podien connectar-se o no a l’aplicació amb total llibertat. Tot i això, el Suprem va tombar el model perquè afavoria els treballadors amb més demanda.
La Fiscalia posa el focus en les condicions laborals dels riders: la manca d’un salari conforme a la jornada laboral i l’absència de cotitzacions a la Seguretat Social, accions que tenien l’objectiu de “reduir despeses empresarials” i que perpetuaven un model il·legal de falsos autònoms.
Glovo ha acumulat diverses sancions de la Inspecció de Treball per mantenir aquest sistema malgrat la sentència del Suprem. El Ministeri de Treball, liderat per Yolanda Díaz, ha mantingut la pressió sobre l’empresa des de l’aprovació de la Llei Rider el 2021, que buscava acabar amb l’abús del fals autònom al sector. Aquesta norma va rebre el suport de la CEOE, però no de Foment del Treball.
La ministra Yolanda Díaz ha celebrat la decisió com una victòria: “He dit al meu país i durant la presidència europea que un jove que va en bicicleta amb un mòbil a la mà en qualsevol ciutat del món no és un emprenedor, i les normes així ho determinen”, ha assegurat des de Brussel·les. El canvi de model de Glovo comportarà la regularització de 60.000 treballadors, fet que Díaz ha qualificat com “el moviment afiliatiu més important de la història d’Espanya realitzat pel Ministeri de Treball”. Es preveu que aquesta regularització generi 267 milions d’euros en ingressos, a més del doble en sancions i interessos.
Des de CCOO també celebren la decisió, però mostren preocupació per la situació de les persones migrants que treballen en el sector, ja que “podrien veure’s en risc de perdre la feina”. A més, asseguren que vigilaran que Glovo pagui les cotitzacions socials pendents dels anys en què els treballadors han operat com a falsos autònoms i que no es produeixin casos de cessió il·legal de treballadors.
Just Eat denuncia Glovo per competència deslleial
A la causa oberta per la Fiscalia s’hi afegeix la denúncia presentada per Just Eat Espanya el passat 29 de novembre als Jutjats del Mercantil de Barcelona per competència deslleial, acusant Glovo de vulnerar la legislació amb la figura dels falsos autònoms. Just Eat, que compta amb una plantilla de 2.500 treballadors, va ser la primera empresa del sector a aprovar un conveni per als riders el desembre de 2021 i a adaptar-se a la legislació contractant els seus treballadors.
Des de Just Eat denuncien que Glovo acumula nombroses sentències en contra, fet que situa la seva companyia en “una clara situació de desavantatge competitiva”. Just Eat Espanya calcula que Glovo s’ha estalviat més de 645 milions d’euros en els darrers anys gràcies al seu model de falsos autònoms, fet que li ha donat un avantatge considerable respecte a la resta de companyies del sector.