Fracassa la mediació a Cacaolat i el 3 de gener comença la vaga indefinida a la planta de Santa Coloma

Els treballadors no accepten que l'empresa hagi decidit unilateral que treballin tots els caps de setmana entre juny i agost i també el desembre

Tomeu Ferrer
 
 
 
Protesta de treballadors a Cacaolat

Protesta de treballadors a Cacaolat

A la fi la conciliació entre empresa i treballadors de la factoria de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet no ha donat fruits. Aoxò vol dir que el 3 de gener hi haurà vaga a la planta del Barcelonès Nord, segons fonts del comitè d’empresa.

Tot i la mediació del Departament de Treball, Benestar i Famílies empresa i treballadors no han arribat a cap acord en el conflicte suscitat per la intenció de la companyia en el marc del nou calendari laboral. La intenció de la direcció era que els operaris treballessin tots els els caps de setmana dels mesos de juny, juliol, agost, setembre i desembre, sense negociar-ho prèviament amb la plantilla.

Segons ha pogut saber aquest diari en la mediació la direcció va plantejar una alternativa de manera que els operaris treballessin voluntàriament alguns caps de setmana i forçosament uns altres, sistema que no ha estat acceptat pels operaris.

Contra el que era habitual a Cacaolat, les relacions laborals s’han endurit precisament en el moment en què sembla que la companyia viu un moment d’expansió després d’haver viscut una època de turbulències laborals.

La direcció de Cacaolat és fruit de què el grup propietari està encapçalat per Cobega, empresa que és la màxima accionista de Cocacola Espanya. També hi ha accionistes de gran pes com el grup cerveser Damm.

Cacaolat havia estat tradicionalment una empresa amb unes relacions laborals poc crispades. En ser comprada per un grup liderat per Cobega, màxima accionista de Cocacola, aquestes relacions van canviar. La nova direcció va plantejar un procés d’acomiadaments que es va qualificar en el seu dia d’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) encobert. Es tractava d’acomiadar part de la plantilla amb les mínimes indemnitzacions que permet la reforma laboral. Una part dels que podien perdre la feina eren els treballadors de repartiment. El comitè d’empresa s’hi va oposar i es va estar a punt de produir una aturada en la distribució dels batuts.

Acord negociat

La reducció de personal a Santa Coloma es va reconsiderar i es van aplicar mesures menys agressives com prejubilacions. També es van produir tensions entre la plantilla i la direcció en aplicar calendaris laborals i la classificació dels llocs de treball. A més, s’han endurit els ritmes de treball a mesura que la demanda de la marca s’ha recuperat, cosa que ha provocat protestes laborals, segons les fonts consultades.

L’última espurna va ser l’acomiadament d’Àlex Piñol, un treballador de l’empresa Cacaolat de Santa Coloma de Gramenet. La mesura va causar vagues dels treballadors i la denuncia en considerar l’acció com una represàlia, ja que Piñol havia estat, fins uns dies abans de ser acomiadat, representant sindical.

Finalment, la decisió judicial considerà que l’acomiadament és nul, per la qual cosa el treballador es va poder reincorporar al seu lloc de feina en les mateixes condicions que tenia quan es va produir la decisió de l’empresa. A més, la companyia va haver de pagar-li els salaris no percebuts durant els mesos en què no ha pogut treballar, segons fonts de CGT.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*