Conciliació ‘in extremis’ per aturar la vaga a la planta de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet

La direcció i el comitè d'empresa es reuneixen per intentar desactivar el conflicte creat per la distribució unilateral de la feina feta per la societat

Tomeu Ferrer
 
 
 
Concentració de treballadors a Cacaolat de Santa Coloma

Concentració de treballadors a Cacaolat de Santa Coloma

Representacions de l’empresa Cacaolat i del comitè dels treballadors estan convocats pel Departament de Treball, Famílies i Afers Socials, a una conciliació per intentar aturar la vaga convocada a partir del 3 de gener.

Els treballadors han convocat l’aturada indefinida a causa de la intenció de la direcció de Cacaolat d’aplicar unilateralment el calendari laboral de 2019. Segons van saber els representants laborals durant aquest any l’empresa pretén que els operaris treballin els caps de setmana dels mesos de juny, juliol, agost i setembre i també de desembre.

Empresa amb tradició pactista

Cacaolat havia estat tradicionalment una empresa amb unes relacions laborals poc crispades. En ser comprada per un grup liderat per Cobega, màxima accionista de Cocacola, aquestes relacions van canviar. La nova direcció va plantejar un procés d’acomiadaments que es va qualificar en el seu dia d’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) encobert. Es tractava d’acomiadar part de la plantilla amb les mínimes indemnitzacions que permet la reforma laboral. Una part dels que podien perdre la feina eren els treballadors de repartiment. El comitè d’empresa s’hi va oposar i es va estar a punt de produir una aturada en la distribució dels batuts.

A la fi, la reducció de personal a Santa Coloma es va reconsiderar i es van aplicar mesures menys agressives com prejubilacions. També es van produir tensions entre la plantilla i la direcció en aplicar calendaris laborals i la classificació dels llocs de treball. A més, s’han endurit els ritmes de treball a mesura que la demanda de la marca s’ha recuperat, cosa que ha provocat protestes laborals, segons les fonts consultades.

L’última espurna va ser l’acomiadament d’Àlex Piñol, un treballador de l’empresa Cacaolat de Santa Coloma de Gramenet. La mesura va causar vagues dels treballadors i la denuncia en considerar l’acció com una represàlia, ja que Piñol havia estat, fins uns dies abans de ser acomiadat, representant sindical.

Finalment, la decisió judicial considerà que l’acomiadament és nul, per la qual cosa el treballador es va poder reincorporar al seu lloc de feina en les mateixes condicions que tenia quan es va produir la decisió de l’empresa. A més, la companyia va haver de pagar-li els salaris no percebuts durant els mesos en què no ha pogut treballar, segons fonts de CGT.

Abans del canvi de propietat Cacaolata va viure també moments convulsos quan el màxim accionista era José Maria Ruiz Mateos, cosa que va posar en perill la continuïtat de la marca davant la bancarrota del grup Nueva Rumasa.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*