La direcció de Delphi Diesel Systems, el comitè d’empresa i les companyies J. Juan, Gutmar, Guillera i ISEE han signat l’acord de reindustrialització de la planta de Sant Cugat del Vallès, que ha de garantir la continuïtat de l’activitat industrial i un mínim de 208 llocs de treball de la plantilla de Delphi. L’acord recull el compromís del traspàs mercantil dels actius de Delphi a les quatre empreses que lideren el nou projecte industrial, a més de compromisos d’ocupació.
El projecte industrial de les empreses J. Juan, Gutmar, Guillera i ISEE, preveu una inversió de 12 milions d’euros en tres anys, que permetrà mantenir una ocupació estable i generar creixement econòmic i riquesa a la comarca. Les quatre empreses han constituït el grup Aeronautical Motorcycle Technological Alliance (AMTA) que certifica el pla de reindustrializació i permetrà la continuïtat de la indústria, segons explica la Federació d’Indústria de CCOO. Al seu torn, també s’hi han invertit 950.000 euros que ha destinat l’administració local en forma de subvencions i impostos bonificats que ha deixat de percebre en els primers cinc anys de la reindustrialització i 1,9 que ha posat el Govern amb ajudes directes i préstecs.
Aquest acord també compta amb el compromís de les dues administracions implicades en aquest procés de reindustrialització, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i la Generalitat de Catalunya, que han estat presents a l’acte de signatura.
CCOO d’Indústria de Catalunya i el comitè d’empresa per la banda laboral valoren positivament l’acord, que ha estat fruit de l’esforç negociador de totes les parts implicades, ja que permetrà donar una sortida a una de les principals reivindicacions dels treballadors i treballadores en aquest procés, aconseguir una alternativa industrial que garantís la continuïtat de la planta i la màxima ocupació possible.
El projecte industrial de les empreses J. Juan, Gutmar, Guillera i ISEE, preveu una inversió de 12 milions d’euros en tres anys, que permetrà mantenir una ocupació estable i generar creixement econòmic i riquesa a la comarca.
Lluita per mantenir l’activitat industrial
Delphi tenia 534 treballadors quan la multinacional va anunciar la seva intenció de tancar les instal·lacions de Sant Cugat. En un primer moment va planejar una clausura amb data final a març del 2017, però posteriorment va proposar altres dates, la darrera a octubre d’aquest any.
De forma paral·lela a l’anunci de tancament es va iniciar un treball conjunt entre empresa, treballadors i Generalitat, per buscar un soci industrial que es fes càrrec de les instal·lacions i garantís la xifra més alta de recol·locacions.
Els treballadors organitzats sindicalment es van oposar inicialment a l’ERO, que la multinacional plantejava amb unes condicions semblants a les de la reforma laboral. Després de diverses mobilitzacions es van aconseguir millores, com prejubilacions a 56 anys i indemnitzacions equivalents a 65 dies per any. A més, des de la plantilla sempre es va reclamar que la planta, amb bona situació i amb capacitat per hostatjar empreses tecnològiques es pogués gestionar per mantenir el futur industrial. Un cop pactat el pla industrial l’estira-i-arronsa es va produir perquè mentre els treballadors urgien una solució, els temps de l’empresa eren diferents. Ara sembla que uns i altres han arribat a un punt de trobada. No es manté ni l’ocupació que hi havia ni segurament les condicions laborals i salarials que tenia Delphi, però almenys hi ha gairebé la meitat de l’ocupació i vinculada al sector industrial.