Durant la vaga general feminista del 8 de març vinent els trens que gestiona Renfe hauran d’assegurar que circulin almenys un 33%, el Metro de Barcelona ho haurà de fer en un 50% en les hores punta i també s’hauran de garantir totes les urgències sanitàries, segons ha declarat el departament de Treball, Afers socials i Famílies.
L’ordre publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), indica que convoquen vaga de 24 hores Confederació Intersindical, IAC, CGT, CNT, I-CSC, COBAS, AST, SUTSO i SINDI.CAT , entre altres sindicats i seccions, i també recull l’aturada de dues hores per torn que han convocat UGT –que també contempla tota la jornada–, CCOO de Catalunya i USOC, entre d’altres.
Rodalies i regionals de Renfe funcionaran al 33% durant tot el dia, i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ho farà al 50% en hores punta –des de les 6.30 a les 9.30 hores i des de les 17 fins a les 20 hores – i al 25% en les hores vall.
Com s’ha dit abans, el Metro i el tramvia de Barcelona i els serveis de Transports de Barcelona operaran al 50% en hores punta i el 25% en hores vall, mentre que per a la resta de transport de viatgers urbans i interurbans i el servei d’autobús que uneix la ciutat amb l’Aeroport de Barcelona oferiran la meitat del seu servei habitual.
La norma feta pública estableix també que el transport de persones amb diversitat funcional oferirà el seu servei habitual i es mantindrà el servei en el transport escolar per accedir als centres d’Infantil i Primària que no tinguin una alternativa de mobilitat pública.
Els centres d’ensenyament, públics i privats no universitaris i les llars d’infants hauran de comptar almenys amb una persona de l’equip directiu per centre de treball, així com un docent per cada sis aules d’Infantil i Primària; un professor per cada quatre aules en els centres d’educació especial, i un terç de la plantilla a les guarderies i en menjadors i activitats complementàries.
Atenció a les persones malaltes
A la sanitat pública, el servei d’urgències i les unitats especials –com cures intensives (UCI), coronàries, d’hemodiàlisi, neonatologia, parts, radioteràpia i quimioterapia– hauran de mantenir el seu funcionament normal, i garantir els tractaments de necessitat vital tot seguint el criteri professional.
En l’assistència sanitària en els centres privats, s’establiran els mateixos serveis mínims que a la pública, menys en els centres d’assistència extrahospitalitaria, en els quals es mantindrà el personal imprescindible per garantir l’assistència urgent i que no es pugui retardar durant l’horari habitual de cada centre, com en un dia festiu.
En l’assistència sanitària que assumeixen els centres privats, s’establiran els mateixos serveis mínims que a la sanitat pública, tret dels centres d’assistència extrahospitalitaria, en els quals es mantindrà el personal imprescindible per garantir l’assistència urgent i que no es pugui retardar durant l’horari habitual de cada centre, com en un dia festiu.
En els centres d’assistència extrahospitalitaria, es garantirà l’assistència urgent durant l’horari habitual de cada centre, amb el 25% de la plantilla, i el servei de neteja mantindrà l’activitat normal en les àrees d’alt risc.
L’atenció telefònica a urgències i emergències haurà d’assegurar el 85% del servei, i el subministrament d’energia elèctrica, gas i aigua potable, enllumenat públic i tractament d’aigües residuals funcionarà en instal·lacions i reparacions que no es puguin ajornar.
Finalment, els mitjans de comunicació públics hauran d’emetre almenys el 50% dels seus continguts informatius habituals i també informació necessària en cas d’una emergència per a la població, mentre que serveis socials com menjadors socials i residències funcionaran com un festiu o un cap de setmana.
Els serveis mínims han estat fixats, segons Treball, seguint les pautes de la negociació ‘en fred’ i són semblants a anteriors vagues generals o convocatòries massives d’aturades. En aquest cas la complexitat rau en el fet que hi ha diverses convocatòries de durades i intensitats diferents.