Els sindicats de Repsol van celebrar tres jornades de vaga del 15 al 17 de juliol per a reclamar un augment salarial que “protegeixi el poder adquisitiu i garanteixi l’estabilitat dels treballadors i treballadores”, defensen des d’UGT. Un total de 16.000 treballadors de l’empresa repartits en mil centres estaven convocats a la vaga que segons CCOO va tenir un seguiment del 95% de la plantilla. A més d’UGT i CCOO, el Sindicat de Treballadors i USO també s’hi van sumar.
Els sindicats també han convocat mobilitzacions del 13 al 15 d’agost per la posició de l’empresa en les negociacions sobre l’augment salarial. Des d’UGT critiquen que l’empresa no valori l’esforç dels treballadors durant la pandèmia i que “es negui a revaloritzar les taules salarials (bloquejades des de 2019)”.
Des de Repsol afirmen que l’activitat durant les jornades de vaga ha estat “absolutament normal”. A més, assegura que respecten “el dret dels treballadors” a secundar la vaga i subratllen “la voluntat de continuar treballant per arribar a un acord”, tot i que han manifestat estar “sorpresos” davant dels “importants avenços” aconseguits. També defensen que fomenten “la feina de qualitat com un dels pilars essencial de la seva transformació”.
Desacord en l’augment de sous
Sindicats i empresaris tancaven les negociacions per pactar un augment salarial fa dos mesos sense arribar a cap acord. La principal diferència, tal com també ha passat en la negació del pacte de rendes, ha estat la clàusula de revisió salarial. Actualitzar els sous d’acord amb les dades d’inflació és una condició indispensable per als sindicats, mentre que la patronal ho veu una proposta inadmissible. Els sindicats proposaven un augment del 3,4% el 2022, d’un 2,5% ampliable al 3% segons les dades d’IPC per al 2023 i d’un 2% variable al 2,25%. Per al 2025, també segons les dades d’inflació, es podria aplicar un 0,25% addicional. La CEOE, però, suggeria un augment del 3% per a l’any en curs i d’un 2% per als dos pròxims anys, sense incloure cap clàusula de revisió salarial. La falta d’acord, es produeix en un any en què Repsol ha tingut rècord de beneficis.