Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El que va començar com una protesta espontània contra una decisió judicial s’ha transformat en un conflicte profund. Els taxistes mantenen ocupada part de la Gran Via de Barcelona. Afirmen que mantindran la vaga indefinida fins que el ministeri de Fomento accepti negociar.
Una altra novetat ha estat que el moviment dels taxistes barcelonins té també la seva equivalència a Madrid, on els col·lectius de taxistes també s’han declarat en vaga indefinida fins que el ministeri s’assegui a la taula, segons han manifestat,
Tornant a Barcelona, la concentració de Gran Via s’ha convertit en punt d’atracció d’altres taxistes que s’han sumat a la vaga procedents de diversos llocs com la costa catalana, que s’han acostat per donar suport als seus companys.
La situació de bloqueig d’una de les principals artèries de Barcelona i també de punts estratègics com l’Aeroport tenen la seva repercusió en el turisme, cosa que si no es troba una solució pot afectar l’economia de la ciutat.
El ministeri de Fomento, al qual apunten les reivindicacions dels taxistes ha comunicat que convocarà una reunió del sector d’àmbit estatal. A Fomento li ha demanat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que faci aclariments sobre la normativa per tal d’esvair el malestar dels col·lectiu de taxistes després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que s’havia de pronunciar sobre les mesures cautelars en les denuncies presentades contra la norma de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que fixava requisits nous que protegien el sector del taxi, aturés la normativa considerant que l’AMB no té competències per legislar sobre assumptes com eldels permisos per a vehicles de transport de persones..
La protesta fa que es plantegin debats com la concurrència entre un sector regulat i que paga impostos amb una economia dita nova basada en la desregulació i la competència sobre la base de, per exemple, no pagar Seguretat Social perquè se suposa que els conductors són autònoms, tot i que depenguin de les multinacionals com Uber per obtenir feina, O el fet de confrontar com si fossin iguals dos models, un que paga els impostos al país i un altre que els paga en paradisos fiscals.
Altra cosa són les actuacions violentes de grups minoritaris que han suposat bolcar vehicles, destrossar cotxes o intimidar passatges.