Centenars de treballadores i treballadors que veuen en perill la seva feina a causa d’expedients de supressió d’ocupació fets per diverses companyies es van concentrar sorollosament i a estones sota la pluja davant del Parlament de Catalunya. Durant hores han fet picat a tambors, han fet esclatar petards, han encès bengales i fet sonar xiulets com fa anys que no s’escoltava en aquell indret.
Els 185 operaris de Gaes Amplifon, que la multinacional italiana Microson vol acomiadar . Els més de 500 treballadors de General Cable que la també multinacional Prysmian pretén fer fora amb el tancament de les plantes productives de Montcada i Reixac i de Manlleu. Els més d’un centenar d’empleats de TE connectivity, també a Montcada i Reixac, que tenen sobre seu el fantasma d’un ERO d’extinció de llocs de treball, i les treballadores de la societat Monpa, que fa quatre mesos que no cobren i no veuen cap avenç en el procés de resolució del tancament de la societat, sense que, per tant, tinguin dret a l’atur, han passat més de tres hores davant del Parlament cridant i reivindicant les seves situacions, a cops sota la pluja intermitent i sempre amb la reivindicació constant de la continuïtat dels seus llocs de treball.
Tots els concentrats han cantat i cridat mentre els seus representants es reunien amb els diferents grups parlamentaris. Ho han fet amb l’esperança d’aconseguir la solidaritat dels diferents grups polítics catalans en favor de la continuïtat de les seves empreses perquè tenen clar que “quan una companyia industrial tanca, si continua la feina en aquell mateix lloc la qualitat dels llocs de treball baixa moltíssim” explicava un dels manifestants.
Delegacions dels comitès d’empresa de les companyies afectades pels Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO), junt amb membres de les federacions d’Indústria de CCOO i UGT de Catalunya han entrat a la seu parlamentària i s’han reunit amb els diferents partits polítics i també amb el president de la institució. Han demanat als polítics que impedissin l’aplicació del punt de la reforma laboral que permet que les empreses puguin tirar endavant reduccions de personal sense obtenir abans el permís de l’administració, en aquest cas la catalana. Això abans de l’aprovació de la reforma laboral no es podia fer, ara es fa sense que les direccions de les companyies hagin de justificar els motius de la seva acció.
Abans d’aquest moment, cada força política havia mostrat, al carrer, la seva posició en relació als treballadors que protestaven. Jordi Albert Caballero i José Rodríguez i meś tard ho ha fet Ernest Maragall, d’ERC, han sortit els primers, han parlat amb els manifestants als quals han mostrat el suport del seu grup, acostant-se i travessant les tanques que separaven els treballadors dels seus representants polítics. També ho han fet els diputats de la CUP: Vidal Aragonès i Carles Riera, a qui acompanyava l’exdiputada Eulàlia Reguant. Aragonès, megàfon en mà s’ha dirigit als treballadors per mostrar el seu suport i els ha demanat que mantinguin sempre la lluita col·lectiva. Més tard, David Cid, d’en Comú Podem, a qui acompanyava Josep Vendrell, ha quedat a mig camí entre l’entrada i la tanca amb els manifestants, amb els que no ha parlat directament.
Els diputats de la resta de forces parlamentàries no s’ha acostat als treballadors que, sorollosos, es manifestaven. Quatre diputades del PSC no han baixa de la vorera que hi ha prop dels porxos del Parlament. La diputada Lorena Roldan, de Ciutadans ha marxat amb la seva escorta sense mirar els manifestants, i molts diputats de CiU i ERC han passat davant de la gernació sense fer cap gest.
La sorollosa protesta dels treballadors, a cops sota la pluja, s’ha fet davant d’un Parlament que no té competències per fer canvis a la reforma laboral, la mare dels ous de la situació, segons José Antonio Hernández, secretari general de la federació d’indústria de CCOO. Això, si, els treballadors han fet arribar les seves propostes als partits polítics que ara, amb les Corts tancades, no podran fer res, quan paradoxalment, fins fa poc en el Parlament d’Espanya sí que hi havia majoria parlamentària per haver derrocat la reforma o reformat dràsticament aquesta discutida llei laboral.
1 comentari
La primera a saludar als manifestants va ser Marta Moreta del PSC. Informeu be!