Els sindicats es mobilitzaran l’1 de maig per a celebrar el dia dels treballadors en plena campanya electoral a Catalunya que votarà el proper 12 de maig i a les portes d’uns comicis europeus el 9 de juny. CCOO i la UGT, que reconeixen el complex moment polític pel qual passa el país, criden a mobilitzar-se per a “omplir les urnes de drets laborals i socials”. El secretari general de la UGT, Camil Ros apel·la a la participació massiva en els comicis catalans a favor de formacions progressistes i crida a “frenar l’extrema dreta a les eleccions europees tal com vam evitar un govern amb la ultradreta a l’Estat”, perquè adverteix que “els riscos són reals”.
CCOO i UGT, que representen el 78% del sindicalisme a Catalunya asseguren haver estat un actor clau en la gestió de la pandèmia amb els ERTO com a protagonistes i amb un diàleg social que ha permès l’augment deI salari mínim (SMI) o l’acord de pensions. Treuen pit dels acords aconseguits amb el Govern com la reforma laboral de 2021 que ha permès registrar xifres rècord amb 21 milions de persones ocupades a Espanya i 3,7 milions a Catalunya. A més, del total de contractes que es van signar l’any passat, un 42,9% van ser indefinits i les persones amb contracte temporal són una de cada deu.
“Reduir jornada, millorar salaris”
CCOO i la UGT proposen un 1 de maig que porta per lema “Per la plena ocupació: reduir jornada, millorar salaris” i defensen l’estratègia del diàleg per continuar “avançant en drets perquè les majories socials visquem millor”. Una de les prioritats són els salaris. Des de l’any 2018, l’SMI ha augmentat en un 54% fins als 1.134 euros, “un èxit sindical”, defensen CCOO i la UGT, tot i que reclamen un acord amb el Govern i les patronals perquè el salari mínim de referència se situi en el 60% del salari mitjà de Catalunya: 1.371,55 euros mensuals en 14 pagues. Per a les forces sindicals, l’augment dels salaris i de l’ocupació és el que explica el creixement econòmic d’Espanya. El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco des de la seu de la UGT, defensava ahir que “la plena ocupació està a tocar” en un mitjà termini si es prioritza la reindustrialització i l’impuls de les energies renovables amb el finançament dels fons europeus.
Una altra de les prioritats és la reducció de la jornada laboral. “Les 37,5 hores són una part del camí. És evident que es pot treballar menys i les empreses no deixaran de ser productives”, afirmava ahir Ros. Des de CCOO defensen un acord entre els sindicats, la patronal i el Govern abans d’estiu que “serà difícil però no impossible”.
Reforma fiscal, cures i habitatge
Per tal de blindar els serveis públics els sindicats insisteixen a impulsar una fiscalitat més justa. “Aquest país encara està lluny de la pressió fiscal de la resta d’Europa”, segons Pacheco que assegura que “no volem caritat, volem més drets”. En la mateixa línia, Ros advertia al futur govern de la Generalitat que “no hem de competir amb certes comunitats autònomes per a veure qui abaixa més impostos”.
Des de la USOC, el tercer sindicat de Catalunya, aposten per un 1 de maig “per l’ocupació sense lletra petita” i també demanen “una reforma fiscal en profunditat” i “una atenció a la dependència efectiva i humana”. Es tracta d’un altre dels pilars per a tots els sindicats que advoquen per una reformulació del sistema de l’estratègia de cures “en una societat que aviat tindrà més de 64 anys”. Apel·len a un paper més actiu de l’Estat i a una major corresponsabilitat masculina per reduir una bretxa salarial deguda a un sector molt feminitzat i precaritzat.
Aquesta setmana es coneixia que Espanya és ja el país europeu amb més inquilins en risc de pobresa. Quasi un 45% de persones que viuen de lloguer estan en risc de pobresa, quan la mitjana europea se situa en el 31%, segons indica el Banc d’Espanya. L’organisme defensa una equiparació de la legislació entre grans i petits tenidors, en un moment en què les rendes de lloguer s’han disparat un 28% en set anys. Per als sindicats l’habitatge és “una assignatura pendent” i demanen al Govern una aposta clara per la creació d’un parc públic d’habitatge de lloguer, “tot i que la urgència també demana mesures sobre el preu del lloguer, cal un sistema que asseguri el dret constitucional a un habitatge digne”, asseguren en el manifest. Pacheco advoca pel control de preus dels lloguers i demana “pa i sostre per a tothom”.