Els museus municipals s’adscriuen al conveni del lleure

Un acord a tres bandes entre els sindicats CCOO i UGT, l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l'Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (ACELLEC) ha permès resoldre un conflicte que feia temps que s'arrossegava posant els treballadors d'aquests equipaments sota el paraigua del conveni del sector, millorant les seves condicions laborals. Aquest pacte, però, no afecta els museus dependents de les empreses Magmacultura i Ciutart,

Redacció
 
 
 

El miler de treballadors que fan feina als museus dependents de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) tindran a partir d’ara com a marc de referència de les seves condicions laborals el Conveni del Lleure Educatiu i Sociocultural de Catalunya. Això serà així gràcies a l’acord signat entre els sindicats CCOO i UGT, l’ICUB i l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (ACELLEC) pel qual s’estableix que  les noves licitacions que  es facin a partir d’ara prenguin com a referència els preus de les licitacions que tenen com a objecte la realització de serveis socioculturals per a museus o centres culturals especialitzats i activitats de difusió i dinamització del patrimoni. D’aquesta manera, expliquen els sindicats en una nota «queda garantida la subrogació de plantilla i condicions laborals, tal com marca la Llei de contractes del sector públic.»

Els dos sindicats afirmen que amb aquest conveni es podrà posar fi «a la precarietat que durant anys han patit els treballadors d’aquest sector». Sergi Valverde, d’UGT, explica que «fins ara no hi havia cap normativa única i cada empresa feia segons creia». CCOO i UGT asseguren que aquesta «és una qüestió cabdal que des de fa molt de temps reivindiquem. Les administracions públiques han de ser un exemple de respecte dels convenis col·lectius, i el preu no pot ser l’únic factor per adjudicar un contracte públic, ja que els concursos a la baixa repercuteixen directament en la precarització de les condicions laborals i salarials. La rebaixa de drets laborals ha estat especialment sagnant en el cas d’externalitzacions a través d’empreses multiservei, que no respecten els convenis sectorials per augmentar els seus beneficis.»

Vicente afegeix que ara la intenció «és estendre-ho als museus que depenen d’altres institucions, com la Diputació». Aquest conveni no afecta un altre grup de museus, dependents de les empreses Magma Cultura i Ciutart, on en els darrers mesos hi ha hagut mobilitzacions i vagues per millorar les condicions laborals dels seus treballadors. Es tracta del Museu Picasso, Sala Ciutat, MACBA, CCCB, Museu del Disseny, l’Arxiu Històric, Fabra i Coats, Museu de la Música, Fundació Tàpies, i Fundació Miró.

 

 

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*