Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

La falta d’informació, situació caòtica i inconcreció de les dades econòmiques facilitades per la direcció de la Fundació Futur fa molt difícil la recuperació de fons per poder pagar els salaris pendents i les indemnitzacions per acomiadament pertinents als treballadors de l’entitat i els de tres empreses que n’estan vinculades. La mesura afecta a més de la fundació les entitats: Fundació Saludable,SL, Futur Just, SL, i Menja Futur EI,SL.
Les treballadores i treballadors de Fundació Futur i les seves filials van realitzar una assemblea dimecres, 24 de juliol on es van debatre les pròximes passes a fer per intentar recuperar els diners que els deuen: tres mesos de sou en els casos més extrems i dos i un salari en els menys, a més de les indemnitzacions per acomiadament correspoents.
Tot i que l’empresa no va comunicar el nombre de persones afectades, d’acord amb les memòries anuals fetes públiques la xifra podria acostar-se a les 900 persones, de les quals unes 250 correspondrien a personal d’estructura, bàsicament de les oficines centrals.
El 15 de juliol passat la Fundació Futur va lliurar a CCOO i a un despatx d’advocats que representen els treballadors la documentació que hauria de justificar l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) presentat i conseqüentment l’acomiadament dels treballadors. Abans els empleats van fer un procés intern per escollir els seus delegats en la negociació a la qual acudeixen amb el suport dels seus assessors.
De la primera anàlisi de la documentació lliurada CCOO n’extreu la conclusió que “el que ens ha arribat mostra uns comptes caòtics” afirma un responsable de la Federació de Serveis del sindicat a Catalunya (FSC). En opinió de la font consultada falten documents que desvelin la veritable situació econòmica de la fundació i de les seves participades. “Ens diuen que la clau del problema és l’impagament de factures per part de l’Administració, però no ens han aclarit quines són les factures i quines són les administracions que segons afirmen no han pagat”, afirmen des de CCOO. En una carta enviada als treballadors l’empresa vinculava el deute amb factures de 2015 i tampoc citava a quina administració correspondrien. Tot això en un context segons el qual la fundació va tenir beneficis els dos últims anys.
Un problema afegit és que segons els negociadors, en els contactes que s’han produït fins ara no hi ha hagut representació directa de la fundació. Només hi han participat advocats en el seu nom, cosa que dificulta fer avenços perquè qualsevol proposta o demanda s’ha de transmetre des dels lletrats als directius de la Fundació futur.
Un centenar de treballadors i treballadores que no cobren
Actualment hi ha un centenar de treballadors i treballadores dels serveis centrals de la Fundació Futur, que es presenten cada dia al seu lloc de feina, però que fa entre dos i tres mesos que no cobren. La situació és angoixant perquè en cas que els actius de la fundació i de les empreses participades no pugui cobrir el deute que tenen amb els seus empleats, aquest deute l’hauria d’assumir el Fons de Garantia Salarial (Fogasa), que té un límit quant a quantitats a pagar als empleats en cas d’insolvència.
La majoria dels treballadors que formen part de les plantilles de les quatre empreses en procés de tancament són fixos discontinus, treballen, per exemple, en menjadors per a escoles que, com cada any, ara estan tancats i els operaris han estat inscrits al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), però que esperen la recol·locació a partir de setembre.
Un aspecte que se suma al desgavell és el que les empreses de Fundació Futur tenen molts encreuaments pel que fa a personal amb la societat SENFO, considerada en la memòria de la fundació com una aliada estratègica de l’entitat. SENFO ha reduït molt la seva activitat però no ha presentat cap ERO. En alguns casos, com en Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD) davant la falta de pagament de les treballadores, les entitats contractants, com ajuntaments o consells comarcals, han desfet els contractes i han tornat a licitar les concessions amb las consegüent subrogació del personal.
Hi ha encara un altre problema: Fundació Futur rep subvencions públiques ¡ per a alguns dels seus programes, com per exemple, per donar feina a persones procedents d’institucions penitenciàries. En aquest sentit es vol saber si s’han cobrat els ajuts i si els diners han anat als programes per als quals es van demanar, perquè una altra situació estranya que s’han trobat a CCOO és la barreja d’activitats que feien les empreses de la fundació i les de SENFO, cosa que fa sospitar que algunes ajudes es van demanar per la fundació però van acabar a SENFO.