Els bombers es manifesten contra la falta de mitjans i compromís del Govern amb el cos

Centenars de professionals desfilen pel centre de Barcelona en una sonora protesta que reclama més suport per aquest servei públic essencial per a la ciutadania

Tomeu Ferrer
 
 
 
Protesta dels bombers a Plaça de Sant Jaume foto: Tomeu Ferrer

Protesta dels bombers a Plaça de Sant Jaume foto: Tomeu Ferrer

Un bomber literalment encès és la imatge amb la que els sindicats del cos han mostrat el seu malestar amb el Govern de la Generalitat. Durant el matí de dilluns gairebé un miler de bombers s’han manifestat pel centre de Barcelona reclamant millores en les dotacions de material.

Primer han cremat material inservible davant la conselleria d’Interior. Després han dut la protesta davant del departament d’Economia, al qual han donat una setmana per respondre a les reivindicacions del cos i amb un soroll de fons de traques, petards i fum de colors. Més tard han desfilat fins a la plaça de Sant Jaume on han llegit el manifest i han culminant la protesta amb l’espectacular imatge d’un bomber envoltat de flames que, evidentment no ha pres mal perquè tot estava milimètricament preparat.

Com en altres ocasions es bombers s’han mobilitzat massivament. Gairebé un miler de professionals dels 2.500 que hi ha han assistit a la manifestació a Barcelona.

Els bombers, en el seu manifest, es queixen d’haver pagat la mala gestió política dels dirigents de la Generalitat. En aquest sentit han recordat que el cos es va crear amb plenes competències i que ara aquestes s’han retallat i que el sector pateix de la presència d’intrusisme professional.

Un altre element que molesta especialment els bombers és la manca des de 2008 d’un acord amb la Generalitat. En tots aquests anys les seves competències laborals s’han regulat «de forma arbitrària i unilateral» per decrets i circulars sense suport jurídic, han indicat.

Més hores extres que ningú i parcs ruïnosos

Les queixes per la manca de personal són contundents. Els bombers afirmen que fan un 10% més d’hores extres, 160, que la resta de funcionaris, inclosos els Mossos d’Esquadra i 230 hores més que els bombers de Barcelona. En total afirmen fer 500.000 hores extres a l’any.

El memorial de greuges segueix amb els vehicles, molts d’ells obsolets, amb una mitjana de 15 anys d’antiguitat i fins i tot camions que tenen més de 20 anys i són de primera sortida.

Els professionals de l’extinció d’incendis asseguren que fruit de la manca de personal i mitjans, «no estem preparats per una campanya forestal, ni per fer front a l’amenaça terrorista», segons el manifest.

Els treballadors de bombers es queixen que el pla estratègic de 2017 a 2022 , que compta amb acord ferm de govern no hagi rebut ni un euro de l’executiu. Per aquest motiu les obres de manteniment dels parcs han sortit del pressupost ordinari.

Entre les mancances han assegurat que hi ha guants, mànegues, equips contra l’aigua, equips de protecció individual, eines i parcs ruïnosos. També denuncien que falta personal administratiu, operadors de control i que molts dies no hi ha metge de guàrdia.

Com alternativa reclamen el reconeixement del cos com a responsable únic de les tasques de salvament a Catalunya. El reconeixement dels bombers com un servei essencial, públic i de qualitat.

També reclamen l’entrada de fins a 1.000 bombers en 3 anys, que es retirin les retallades retributives i es reconegui el seu sobre esforç.

Finalment insten el govern a posar en marxa un pla de xoc que millori les infraestructures, especialment els parcs i que s’apliqui el pla estratègic 2017 2022.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*