Els bombers de la Generalitat es manifesten dilluns per denunciar la falta de personal i de material amb la que treballen

Els sindicats representatius del cos posen de manifest que han de fer més de mig milió d’hores extres a l’any per cobrir les necessitats

Redacció
 
 
 
Bombers de la Generalitat en un acte per la donació de sang

Bombers de la Generalitat en un acte per la donació de sang

Els sindicats més representatius del cos de bombers de la Generalitat es manifestaran dilluns a Barcelona per fer pública la precarietat laboral i manca de material que pateix aquest servei a la comunitat, segons un comunicat d’UGT bombers.

Els bombers han decidit en assemblees sortir al carrer fruit del que afirmen és una situació laboral inacceptable. Dos són els motius concrets, el fet que l’any passat han hagut de fer, per manca de personal, mig milió d’hores extres i la falta de material amb el qual fer la seva feina, cosa que afecta, segons fons del sindicat ugetista al servei públic i a la seguretat dels treballadors.

En conversa amb Diari del Treball afirmen que la falta de persona és habitual en aquest cos. Retreuen que el conseller Puig, l’any 2012 va considerar el cos com a no essencial i per tant, no es van poder reposar les baixes per jubilació que s’han produït els últims anys. Només es va fer una incorporació de 150 professionals l’any 2015, però les baixes vegetatives s’acosten al centenar cada any. «La Generalitat reconeix que falten 600 bombers», diu Del Rio. Actualment el cos té 2.200 professionals operatius.

La manifestació s’ha convocat dilluns, 29 d’octubre. Sortirà a les 10,30 hores de la seu del departament d’Interior, al carrer de la Diputació, 355 i arribarà fins a la plaça de Sant Jaume, seu del govern de Catalunya.

Els bombers de la Generalitat actualment es mostren molt dolguts amb el President del govern de Catalunya, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès i amb la resta d’autoritats del país, a les quals insten a posar-se a treballar per trobar una solució a la insostenible situació que pateix el cos de bombers de la Generalitat, segons Antoni del Rio, de bombers UGT.

Manifest

En el manifest fet públic per explicar a l’opinió pública els motius de la seva mobilització, els sindicats de bombers afirmen que amb la protesta volen:

·         Dir prou a l’estat deplorable del parc mòbil i dels centres de treball, i a la manca de bombers, eines i epis (equips de protecció individual).

·         Dir prou a promeses i propostes de millores incomplides i sense pressupost.

·         Demanar un acord de Govern i de país i uns pressupostos que aturin la precarització del cos de bombers.

·         Unes condicions de treball dignes que permetin oferir un servei segur i de qualitat als ciutadans i ciutadanes de tot Catalunya.

A més, asseguren que «el cos de bombers no té un acord des del 2008 i les seves condicions laborals han estat regulades de forma arbitrària i unilateral, per decrets i circulars, algunes d’elles sense fonament jurídic».

Fruit de la falta de personal, «el cos de bombers està realitzant un 10% més de jornada laboral (160 hores aproximadament) que tota la resta de funcionaris, inclòs el cos de Mossos d’Esquadra, i 230 hores més que els bombers de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest excés d’hores s’està pagant a tres euros per sota del preu de l’hora treballada». En aquest sentit asseguren que l’any passat els bombers de la Generalitat van realitzar prop de mig milió d’hores extres.

Pel que fa a l’apartat de materials, els bombers es queixen de la precarietat amb la qual han d’anar a treballar. En aquest sentit, el manifest assegura que el cos «té una flota de vehicles obsolets amb una mitjana de 15 anys d’antiguitat. Aquest estiu, sortosament humit, no s’han pogut fer molts reforços forestals per manca de vehicles. La previsió que es fa d’entrada de nous vehicles és per a començaments del 2020».

A més, els sindicats denuncien que el cos de bombers no té guants, falten mànegues, eines i equips de protecció individual (Epis) ; hi ha contractes de manteniments endarrerits i parcs ruïnosos; manca personal administratiu, operadors de Control Central, i molts dies de l’any no hi ha metge de guàrdia.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*