Els sindicats CCOO i UGT juntament amb les patronals PIMEC i Foment van signar el dilluns amb el Govern de la Generalitat i en el marc del Consell del Diàleg Social “un Acord de mesures per pal·liar els efectes de l’actual conjuntura econòmica i per impulsar la transformació del model productiu en el marc dels nous Pressupostos de Catalunya per al 2023”, segons les forces sindicals. En paral·lel a l’acord amb els agents socials, ERC negocia amb la resta de partits polítics i espera que el pacte amb patronals i sindicats asseguri els vots favorables al trobar-se en minoria al Parlament.
L’acord supera els 1.440 milions d’euros i és el primer cop que els agents socials participen directament en la fase inicial d’elaboració dels comptes catalans. Les mesures es divideixen en cinc eixos: protecció social, impuls de l’activitat productiva i la indústria, polítiques d’ocupació i impuls de l’àmbit de Formació i Qualificació Professionals, a més del reforç del Consell del Diàleg Social. El president Pere Aragonès defineix l’acord com a “històric” i des de Foment de Treball, el president Josep Sánchez Llibre demana al Govern que “busqui la màxima complicitat amb les forces polítiques que defensin l’economia productiva i la cohesió social per a tenir pressupostos a principi d’any”. Josep Ginesta, secretari general de PIMEC afegeix que “cada dia sense pressupostos és un dia en què es perd la possibilitat de crear llocs de treball i generar riquesa”.
Des dels sindicats, el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco afirma que es tracta “d’un acord sense precedents que eixampla el perímetre de la democràcia posant la concertació social en el tauler de les polítiques públiques” i afegeix que “els pressupostos s’han d’aprovar”. Camil Ros, secretari general d’UGT de Catalunya assegura que “només és l’inici” i “cal seguir amb el diàleg social” perquè “maduresa i responsabilitat democràtica és arribar a acords com aquest”.
Augment de l’IRSC i compromís amb el Sistema Públic de Salut
En l’àmbit social, destaca l’augment en un 8% de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), fins als 615 euros mensuals. Es tracta d’una demanda històrica dels sindicats, ja que portava sense actualitzar-se des del 2010 i s’incorporarà en els pròxims pressupostos. L’IRSC és l’indicador que estableix l’índex de referència per a valorar la situació de necessitat de les persones i condiciona, per tant, l’accés a diverses prestacions socials. Es dedicaran 144 milions d’euros més a les prestacions socials, amb la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) com la principal beneficiada.
D’altra banda, el Govern es compromet a enfortir el Sistema Públic de Salut amb un augment de la partida pressupostària, en un moment en què el sector anuncia mobilitzacions. Es prioritzarà la dotació destinada a l’atenció primària i a les condicions dels professionals.
Ocupació, FP i indústria
Amb les Polítiques Actives d’Ocupació es vol fer front a reptes com l’atur estructural, els canvis en el teixit productiu, la doble transició (verda i digital) o l’envelliment demogràfic. Amb l’acord hi ha un compromís de millorar l’eficiència i qualitat de les Polítiques d’Ocupació amb l’enfortiment del Servei Públic d’Ocupació (SOC) amb un pressupost de 595 milions.
La dotació pressupostària per a la Formació Professional serà de 14,5 milions d’euros amb l’objectiu d’incrementar les places del curs 2022-2023 i del 2023-2024 amb la creació de 257 nous grups. També s’ha pactat desplegar l’orientació formativa i professional per tal de lluitar contra l’abandonament escolar prematur.
Els agents socials confien en el desenvolupament efectiu del Pacte Nacional per la Indústria amb una dotació pressupostària que estigui a l’altura. Per al 2023 el compromís del Govern és de 680 milions d’euros que impulsarà la sostenibilitat, la digitalització i la qualificació dels treballadors, a més de les infraestructures i la competitivitat de les empreses sense oblidar l’estabilitat i qualitat de l’ocupació.
Consolidació del Consell del Diàleg Social
També s’han acordat mesures per a consolidar i reforçar el Consell del Diàleg Social i de la Comissió de Seguiment del Consell del Diàleg Social per establir mecanismes de seguiment, informació actualitzada i periòdica i de deliberació entorn a infraestructures de país, possibles mesures per fer front a l’impacte de la inflació, a més de línies de suport per compensar l’increment del cost de l’energia i l’estat d’execució dels Fons REACT i Next Generation.