Tot i que en campanya molts polítics s’omplen la boca de lloances als joves, el cert és que aquest col·lectiu és un dels que amb més duresa pateix la crisi. Avalot, joves d’UGT ho certifica amb un estudi que realitza any a any. Les conclusions de l’informe, presentat dimecres no són per tirar coets. Així, malgrat declaracions oficials, el nombre de joves catalans que van emigrar per feina o per estudis s’incrementa un 9%, amb un total de 5.529 joves, segons les dades de l’IDESCAT i el Butlletí de l’Observatori d’Empresa i Ocupació.
Territorialment l’emigració dels joves afecta sobretot els de les comarques de Barcelona, vuit de cada deu procedeixen d’aquest territori, d’altra banda el més habitat de Catalunya.
Entre els anys 2009 i 2015 el nombre de joves que han marxat de Catalunya s’ha incrementat en un 71,17%. Des de l’organització de joves d’UGT vinculen aquesta migració amb l’alta incidència de l’atur entre les persones de 16 a 29 anys, que segons les dades, tenen una desocupació del 33,4%. Si es mira qualitativament, aquesta fugida a l’estranger afecta especialment a titulats i titulades universitàries, persones amb formació professional i els que tenen estudis professionals superiors.
Entre els joves que marxen es produeix un segon problema, han d’acabar, en el seu nou destí, feines amb qualificacions inferiors a les que correspondrien a la seva formació . Les noves feines es caracteritzen també per la temporalitat i la precarietat.
Cal dir que la meitat de les persones joves aturades o que fa un any que busquen feina, són ja aturats de llarga durada i, a mesura que s’allarga l’atur disminueix la protecció social. Actualment, segons Avalot, només un 7.3% de les persones joves aturades rep algun subsidi o cobra prestació d’atur.
Coherents amb la seva oposició a les reformes laborals, els joves d’UGT recorden que malgrat les que s’han aplicat, les condicions de treball i vida dels joves han empitjorat des que es va iniciar la crisi.
Un altre aspecte que preocupa Avalot és la coincidència en negatiu que es produeix en els sectors on més es destrueix ocupació de joves, concretament els vinculats amb l’Estat de Benestar, que a Espanya i Catalunya són els que pateixen les retallades mentre que a la resta d’Europa en aquests sectors hi ha demanda de treballadors, com passa amb els sanitaris o els docents. Tot plegat ha fet que des de l’any 2007 s’hagin destruït a Catalunya 237.000 llocs de treball ocupats per persones d’entre 16 i 24 anys, segons les dades de l’Enquesta de la Població Activa.
Per evitar l’emigració juvenil, Avalot remarca la necessitat de la inversió en Recerca i Desenvolupament i Innovació. Posa per exemple, que la inversió executada l’any 2012 va ser de l’1,3% del PIB, mentre que als països referents de la UE (França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit i Polònia) han crescut un 16,8% des de l’any 2008, segons l’informe COTEC.
Avalot no ha deixat d’interpel·lar els empresaris catalans, als quals demana patriotisme recordant que els joves són el principal capital de les empreses, que «haurien de veure l’ocupació dels joves com una inversió i no com una despesa», segons la portaven, Afra Blanco.
Entre les mesures que planteja l’organització de joves d’UGT hi ha la potenciació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), un canvi d’orientació del programa Garantia Juvenil. Més suport de les administracions a la creació de cooperatives, per a les quals es demana més suport financer. Finalment advoquen per la derogació de la reforma laboral, com a mitjà per dinamitzar l’ocupació.