El món cooperatiu català guardona 14 cooperatives destacades en la segona edició de Coopcat

L’acte, al qual han assistit el president de la Generalitat i el conseller El El Homrani, ha esdevingut un reconeixement a l’impuls al sector que van protagonitzar el president Carles Puigdemón i la consellera empresonada, Dolors Bassa

Tomeu Ferrer
 
 
 
Foto dels premiats amb els representants de la Generalitat foto: Confederació de Cooperatives

Foto dels premiats amb els representants de la Generalitat foto: Confederació de Cooperatives

El món cooperatiu català ha guardonat un total de 14 cooperatives de diversos àmbits en la segona edició dels reconeixements Coopcat. Entitats com Diomcoop, Femmfleur, Cutural Rocaguinarda, Aiguasol, Sostre Cívic, La Fàbrica, Escola Ginebró, La Boqueria taller d’Arquitectura, Productes naturals El Rebost, EDUVIC, Apícola El Perelló, Tàndem Social i Som Connexió han estat les premiades. A l’acte hi ha assistit el president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller de Treball Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani i el president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, Guillem Llorens.

En tot l’acte ha planat el record a l’anterior president de la Generalitat, Carles Puigdemont i a la consellera de Treball, Dolors Bassa, el primer a l’exili i la segona empresonada. Un i altra van presidir l’any passat la primera edició dels reconeixements Coopcat.

El president de les cooperatives catalanes, Guillem Llorens, ha fet una defensa del model d’empresa cooperativa i del seu arrelament al país. Ha parlat de tots els àmbits on opera el cooperativisme i, en una expressió celebrada, ha conclòs: “som l’hòstia”. També ha fet un toc a les empreses convencionals, perquè ha contraposat l’arrelament de les cooperatives a la posició de les “3.700 empreses que han canviat la seva seu social”.

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, s’ha felicitat de la força del moviment cooperatiu català aportant una dada concreta: “Aquest és l’any en què s’han creat més noves cooperatives, concretament 39”, ha dit. En aquest sentit va vincular la vivesa del moviment cooperatiu amb l’aposta feta per la seva predecessora al càrrec, la consellera Dolors Bassa.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra,  ha afirmat en el seu discurs de cloenda: “Creiem que aquests reconeixements demostren que hi ha altres formes de fer economia. Més enllà dels propis reconeixements, és important posar en valor el teixit cooperativista català”, ha afirmat Torra, i ha recordat que Catalunya representa el 21% del conjunt de cooperatives del estat.

Empreses destacades

Diomcoop és una cooperativa de venda de roba artesana i serveis de gastronomia i logística, esdevé una experiència rellevant d’emprenedoria per la inclusió social i laboral de les persones migrades en situació de vulnerabilitat que abans realitzaven activitats de venda directa ambulant no autoritzada. L’entitat està formada per 16 sòcies, 12 hores i 4 dones.

Un altre premi ha estat per Agrària de Torelló, que té 180 socis, ramaders de porcí, boví i oví d’Osona, ha estat distingida per potenciar el diàleg, la transparència i la sostenibilitat.

Femmefleur és una cooperativa que dissenya i elabora productes i serveis per millorar el dia a dia de les dones.

Cultura Rocaguinarda fa més de 40 any que ofereix als seus 100.000 socis, lleure cultural al Guinardó, a Barcelona.

Aiguasol és una cooperativa que treballa per resoldre problemes energètics des de paràmetres d’eficiència energètica. Se la reconeix per potenciar amb igualtat els drets laborals dels seus socis.

Sostre cívic és una cooperativa d’habitatge de Barcelona. Se la distingeix per incorporar un model innovador i integral d’accés a l’habitatge en règim de cessió d’ús.

La Fàbrica és una cooperativa barcelonina que impulsa, gestiona i dinamitza processos comunitaris, serveis i equipaments públics amb voluntat d’esdevenir eines per al desenvolupament de l’acció comunitària.

Escola Ginebró. Aquesta escola de Llinars del Vallès, amb gairebé 50 anys d’experiència ofereix formació a totes les etapes de formació obligatòria, fins al batxillerat i els cicles formatius. En aquest cas es reconeix l’aplicació d’un model de governança que reforça el lideratge horitzontal.

La Boqueria, taller d’arquitectura,   ha rebut la distinció per haver aplicat una metodologia laboral constructiva que ha incorporat també models nous de governança i criteris d’apoderament de l’usuari.

Productes Naturals El Rebost és una cooperativa gironina de distribució de productes ecològics formada per 350 unitats familiars que en són sòcies.

EDUVIC és una cooperativa situada a l’Hospitalet de Llobregat que té com a objectius l’atenció a la infància, l’adolescència i a les famílies.

Apícola El Perelló és una empresa cooperativa situada a El Perelló, que fa sis generacions que treballa la mel. A més, són els promotors del museu apícola i d’un centre d’interpretació de la mel.

Tàndem Social és una cooperativa de Barcelona dedicada a la consultoria estratègica que ofereix servei per a la transformació econòmica, social i ambiental tant a empreses com a institucions.

Som connexió és una operadora de telefonia ubicada al Baix Llobregat, formada actualment per 4.700 socis i sòcies. Ha rebut la distinció per la seva tasca de construir una xarxa de telefonia, lliure, oberta i neutral .

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*