Informació publicada a Eldiario.es
El primer judici de la Seguretat Social contra Deliveroo ha quedat ajornat. Aquest dilluns, 17 de desembre, estava previst el primer judici després d’una demanda de l’Administració contra l’empresa de repartiment de menjar a domicili, per l’acta de la Inspecció de Treball a Madrid que va concloure que 517 missatgers de la companyia eren falsos autònoms. La vista ha estat ajornada fins al pròxim 31 de maig, després de la petició de proves per part de Deliveroo i l’associació Aso Riders, vinculada a la companyia, segons ha explicat Bernardo García, advocat d’UGT que defensa a diversos repartidors.
Els baixos dels jutjats del Carrer Princesa de Madrid començaven de bon matí amb una concentració d’un grup de repartidors, acompanyats de representants d’UGT i de la Intersindical catalana. Amb pancartes que denunciaven la seva condició de falsos autònoms, els concentrats advertien de la importància de la vista. “Tenim moltes ganes que se celebri el judici i ja per fi diguin que som treballadors i no autònoms, ja ho ha dit la Inspecció”, sostenia Josefina Gómez, una exrepartidora de la plataforma que havia estat citada com afectada al procés judicial.
Josefina acudia a la cita amb una crossa, que encara necessita per caminar després que tingués un accident amb la moto mentre complia amb un repartiment a domicili. Al seu costat, representants d’UGT i repartidors de Mensakas -una cooperativa creada per repartidors de plataformes que critiquen el model laboral d’empreses com Deliveroo i Glovo- esperaven que donés inici al judici, previst per a les 9 del matí.
Fins allà s’han desplaçat també repartidors (també coneguts com a riders) des de Barcelona i València, per a donar suport als companys en el procés judicial. Entre ells, Víctor Sánchez, el missatger que ha aconseguit la primera sentència ferma contra Deliveroo que reconeix que el treballador era fals autònom. “Hem vingut a donar suport, però també a veure si podíem entrar al judici, per escoltar els arguments de cara al nostre a València”, ha afirmat el jove a eldiario.es.
Víctor Sánchez ha recordat que en el cas de València el judici de la Seguretat Social contra Deliveroo està previst pel 25 de febrer, per la qual cosa se celebraria abans que el de Madrid. “Si no aconsegueixen també ajornar-“, ha advertit.
Repartidora afectada: “Sento molta impotència”
Sánchez i els seus companys no han aconseguit accedir a la sala del jutjat en què estava prevista la celebració del judici, que estava plena de repartidors de Madrid afectats pel procés. La Seguretat Social exigeix a l’empresa “una mica més d’1,2 milions d’euros” per les cotitzacions socials d’aquests més de 500 repartidors a Madrid. Després de dues hores d’espera, ha estat comunicat l’ajornament del judici fins a la primavera que ve. “Sento molta impotència, no entenc que hi hagi d’esperar tant”, lamentava Josefina Gómez a la sortida.
A Barcelona la inspecció de treball ha aixecat acta a Deliveroo per 1,3 milions d’euros que la companyia hauria deixat d’ingressar a la Seguretat Social.
L’advocat Bernardo García ha explicat que la companyia i l’associació de repartidors vinculada a Deliveroo (Aso Riders) han sol·licitat una sèrie de proves a l’Agència Tributària i a altres empreses de repartiment, per a demostrar que missatgers treballaven també amb altres empreses a més de Deliveroo, el que ha implicat el retard del judici.
Eldiario.es ha preguntat a Deliveroo per la seva versió sobre l’ajornament, però encara no ha obtingut resposta. Des de la companyia envien un comunicat en el qual apunten que “seguirà defensant el model de col·laboració que s’ha consensuat amb els riders, ja que aquest és el model que els proporciona la llibertat i flexibilitat de triar quan i on treballar, que és el que els propis riders confirmen que volen “.
La companyia assegura en el seu escrit que “aquells que fan campanya per eliminar la flexibilitat no representen a la majoria dels riders, els que valoren la capacitat d’adaptar el treball a les seves vides, i no a l’inrevés. Això s’eliminaria si s’ha de reclassificar la situació laboral dels riders”.
Deliveroo haurà de justificar aquest model laboral basat en autònoms davant els tribunals per les actes d’Inspecció de Treball en contra, almenys a Madrid, Barcelona, València i Alacant.