El Govern reclamava la setmana passada als agents socials que tornessin a seure per a reactivar les negociacions sobre el pacte de rendes després que la patronal s’aixequés de la taula fa dos mesos. Tant la CEOE com els sindicats coincideixen en el fet que el pacte de rendes no ha de contemplar únicament els salaris, tot i que defensen solucions contraposades.
“Veig complicat arribar a un acord. La CEOE s’ha tornat a asseure obligada pel Govern”, critica Camil Ros, secretari general d’UGT de Catalunya. Des de la patronal i els sindicats coincideixen que el pacte de rendes ha de contemplar altres elements com la fiscalitat i demanen un paper més actiu del Govern. Tot i així, Ros lamenta que la CEOE vulgui “una rebaixa d’impostos” i a la vegada demanin “més ajuts sense augmentar els sous”.
En la mateixa línia, Cristina Torre, secretària d’Acció Sindical de CCOO de Catalunya assegura que la inflació subjacent “demostra que les empreses estan repercutint els costos en el preu final” i afirma que “acabarà repercutint en l’economia”. També demana un paper més actiu de les institucions, especialment de la Generalitat a qui reclamen mesures concretes com “l’increment de la Renda Garantida de la Ciutadania o l’augment de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC)” i adverteix que “no és moment de reduir el dèficit ni de fer retallades en un moment tan complicat per a les llars treballadores del país”.
Per als sindicats, establir una clàusula de revisió salarial als convenis és una línia vermella perquè els treballadors i treballadores no perdin poder adquisitiu: “si no hi ha clàusula de revisió salarial, no hi ha acord”, afirma taxativament Ros. La patronal, però, s’hi oposa i ara per ara, és el principal obstacle per a arribar a un acord.
Tant la CEOE com CCOO i UGT es mostren favorables a pactar una pujada dels sous de cara als pròxims anys. Els sindicats han proposat que l’augment sigui del 3,5% el 2022, del 2,5% el 2023 i del 2% el 2024. Des de la CEOE, Garamendi defensa que “no ens oposem a un augment dels salaris, però no els podem indexar a la inflació”.
L’executiu es mou
Els sindicats reclamaven un paper més actiu al Govern per a poder arribar a un acord tan aviat com es pugui. Nadia Calviño, vicepresidenta econòmica, va defensar la setmana passada un pacte de rendes fins al 2025 amb una “moderació” de rendes salarials i empresarials.
Tanmateix, el president del Govern en el debat sobre l’estat de la Nació celebrat aquesta setmana, anunciava més mesures com a resposta a la desbocada inflació, situada en el 10,2% el mes de juny. A la rebaixa de l’IVA de la llum, el xec de 200 euros per a les famílies amb menys recursos, la rebaixa en els preus del transport públic i la bonificació dels 20 cèntims en carburants, el dimarts el president anunciava un impost a la banca i a les elèctriques, una ampliació de 100 euros mensuals en beques i la gratuïtat dels títols de més d’un viatge en Rodalies. Els socis del Govern i els sindicats veuen les mesures amb bons ulls i des de CCOO asseguren que “van en la bona direcció” tot i que demanen “eficiència en l’execució”.
La pròxima reunió per a enfrontar el pacte de rendes es produirà el setembre. Els sindicats adverteixen que espera una tardor de mobilitzacions si no hi ha un augment dels sous perquè “no acceptarem el pacte de la pobresa” advertia el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco en l’última manifestació.