El control horari va fer que a Catalunya en el segon trimestre les hores extres pagades augmentessin un 2,48%

En el mateix període en el conjunt de l’Estat espanyol les hores extres pagades van descendir un 19%, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE)

Tomeu Ferrer
 
 
 
En el 37% de les empreses amb presència de la UGT no hi ha control horari foto IStock

En el 37% de les empreses amb presència de la UGT no hi ha control horari foto IStock

Les hores extres pagades en el segons trimestre d’aquest any a Catalunya creixen un 2,28% mentre que a Espanya han patit un descens del 19%, segons la comparació de les dades que ha fet CCOO de Catalunya.

Des del 12 de maig és obligatori dur un control horari de la jornada laboral de tots els treballadors. La mesura ha tingut un efecte important en el nombre d’hores extres fet pels treballadors a l’Estat espanyol. Fa deu anys que aquesta xifra no para de pujar. L’any 2018 es fan fer 330 milions d’hores extres. Aquest increment és el més gran des de 2009, just a l’inici de la crisi econòmica.

Ja hi ha les primeres dades que mostren l’efecte de la normativa sobre les hores extres. El resultat és que en el segon trimestre de l’any les hores extres pagades a Espanya van caure un 11,7%, segons les dades de l’INE.

I a Catalunya, què ha passat? Doncs, també s’ha produït una caiguda. Si es comparen les hores extres fetes setmanalment en el segon trimestre de 2019 respecte del mateix període de 2018,  el resultat és que s’ha passat de 381.269 de fa un any a 305.962. Això mostra un descens del 19,75%, segons l’estudi elaborat pels serveis tècnics de CCOO de Catalunya.

Aflorar la realitat

Des que es va eliminar l’obligatorietat de dur el control de les hores extres hi havia un fet sabut: una cosa eren les hores extres realment treballades i una altra diferent eren les hores extres que es feien i a més es pagaven als treballadors. A Espanya en el segon trimestre les hores extres setmanals realment pagades van patir un descens del 19% . Per contra, a Catalunya en aquest període es va passar de 445.362 hores extres setmanals de 2018 a 456.351, cosa que mostra un augment del 2,48%%, segons l’estudi sindical al qual ha tingut accés Diari del Treball.

Però potser l’evolució dels últims anys, entre 2008 i 218 pot donar una perspectiva més clara. Les hores extres que es van fer i no es van pagar el 2008 a Catalunya, comptades setmanalment van sumar 450.160 en el segon trimestre de l’any. En el mateix trimestre de 2019 les hores extres fetes i no pagaves van sumar setmanalment 305.962, cosa que mostra un descens del 67%.

Igualment, les hores extres pagades setmanalment el segon trimestre de 2008 a Catalunya van ser 714.585 mentre que en el mateix període de temps de 2019 la xifra s’ha reduït fins a 456.351, cosa que representa un descens del 63,88%.

Què pot explicar la caiguda de les hores fetes i també de les hores fetes i pagades? Fonts universitàries expliquen que davant la tessitura d’haver de declarar la jornada efectiva de tots els seus assalariats les empreses prefereixen racionalitzar l’horari i eliminar aquelles hores que no siguin estrictament necessàries. Cau, per tant, el nombre d’hores pagades per aquest efecte i ho fan també les que no es paguen per l’obligació d’una major transparència en els horaris.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*