Condemna rècord de 3,5 milions a Uralita per l’afectació per amiant a veïns de Cerdanyola i Ripollet

La contaminació es podria haver produït pel contacte amb roba de treball de familiars o per inhalació en viure a prop del centre fabril

Redacció
 
 
 
Imatge de la concentració contra l'amiant a Viladecans Foto:CGT

Imatge de la concentració contra l’amiant a Viladecans Foto: CGT

L’audiència provincial de Madrid ha condemnat l’empresa Uralita a pagar 3,5 milions d’euros com a indemnització a 14 veïns i veïnes de Cerdanyola i de Ripollet, que van resultar afectats per les emanacions de fibres d’amiant fruit de les emanacions de la fàbrica que la multinacional va tenir en marxa entre els anys 1907 i 1997 a Cerdanyola, segons informa el Col·lectiu Ronda, en un comunicat.

La contaminació per amiant és un dels principals problemes que afecten la salut dels treballadors. A hores d’ara no se sap quantes persones poden haver estat afectades pel contacte amb l’asbest perquè molts cops els símptomes apareixen molts anys després de l’esmentat contacte.

El grup de veïnes i veïns al qual al·ludeix la sentència es va veure afectat per inhalacions de fibres d’asbest en el seu àmbit domèstic, tot i no tenir una relació directa amb l’empresa. Aquesta relació es va produir per via familiar, en conviure amb algun treballador que acudia a la residència familiar amb la roba de treball impregnada, o bé per tenir fixada la residència a prop del centre de producció d’Uralita, segons han explicat els lletrats de Ronda: Esther Costa i Esther Pérez.

El text de la sentència recull l’apreciació ja adoptada en casos anteriors pel Tribunal Suprem segons la qual: “Uralita, coneixent el perill que comportava la utilització i inhalació de fibres d’amiant, no va actuar amb la diligència exigible en emetre sense el control adequat a l’ambient exterior les fibres d’amiant de la seva explotació industrial, incorrent en responsabilitat civil de caràcter extracontractual pels danys causats a les poblacions circumdants de Cerdanyola i Ripollet en inhalar els seus habitants les fibres d’amiant emeses a l’ambient exterior sense el degut control”.

Com s’ha dit abans, la secció divuitena de l’audiència Provincial de Madrid ha imposat a Uralita l’obligació d’indemnitzar amb 3,5 milions d’euros els familiars directes o els seus descendents per les patologies i defuncions relacionades amb l’exposició a les fibres d’amiant abocades sense control a l’exterior de la fàbrica que l’empresa va mantenir operativa a la localitat barcelonina de Cerdanyola fins a l’any 1997. La indemnització és la més gran de les imposades a la multinacional pels tribunals espanyols. Uralita  va ser la principal importadora d’amiant i fabricant de productes derivats d’aquest mineral a l’Estat espanyol.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*