L’efecte de la crisi de la COVID-19 sobre el mercat de treball encara es manté amb el notable increment de l’atur en més de 105.000 persones (28,3%). Més de 39.000 joves sense feina integren un dels col·lectius més afectats per l’aturada econòmica i l’escassa contractació. El mes de setembre es beneficia de l’inici de curs i la contractació de personal del sector educatiu, el lleure i serveis que en deriven. Gràcies a l’aprovació del RDL 30/2020, de mesures socials en defensa de l’ocupació, fruit de l’acord en el marc del diàleg social, les persones treballadores que estan en ERTO des de l’inici de la crisi, no veuran reduïda la seva prestació del 70% al 50% de la base reguladora. Des de CCOO, no obstant, cal que la tramitació per part de les empreses, sigui rigorosa i sense errades, no entorpint la feina als serveis públics d’ocupació. La prioritat rau avui en la protecció social, però també en reforçar i activar unes polítiques actives d’ocupació que donin resposta a la crisi econòmica i els reptes immediats que aquesta comporta.
El mes de setembre de 2020 deixa una xifra de 478.201 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el que significa un increment interanual del 28,3% (105.578 aturats i aturades registrats més que fa un any). A Espanya són 3.776.485 les persones que romanen desocupades, amb un augment del 22,6%.
Respecte el mes anterior, l’atur registrat presenta una reducció de 2.441 persones aturades (0,5% menys). La població menor de 25 anys registra un increment d’11.440 joves sense feina (41,3%) respecte l’any anterior, i fa que a Catalunya hi hagi un total de 39.108 joves que cerquen feina sense èxit. Respecte l’agost, l’atur juvenil ha augmentat en un 5,7% i 2.114 joves sense feina més.
Respecte el setembre de 2019, ha augmentat el nombre de persones aturades en tots els sectors. Els serveis encapçalen l’augment en un significatiu 31,7% i 84.438 persones desocupades més, la indústria ho fa en un 16,8% i 7.103 persones més, i la construcció en un 19,5% més i 5.942 persones a l’atur. L’agricultura incrementa en 2.858 persones desocupades més, el que significa un augment rellevant del 40%.
Respecte el mes anterior, tots els sectors redueixen les xifres de l’atur, excepte l’agricultura. La indústria disminueix en un 1,3% i 661 persones aturades menys, la construcció ho fa en un 1,3% i 477 persones i els serveis en un 1% i 3.447 persones aturades menys. Per contra, l’agricultura augmenta l’atur en un 9,2% i 843 persones desocupades.
Les dones representen el 55% del total de persones desocupades. El comportament per sexes ha estat diferent. Si bé els homes incrementen l’atur en un 36,8% respecte el setembre de 2019, les dones ho fan en un 24,4%. En canvi, l’evolució respecte el mes d’agost mostra com els homes han incrementat l’atur en un 2,9% mentre que les dones aconsegueixen reduir-lo en un 1,3%. Aquest resultat tan diferent entre sexes, s’explica, diuen des de CCOO, en part per l’inici de curs i la contractació en sectors com l’educatiu i el lleure on majoritàriament s’ocupen dones.
El total de nous contractes registrats a Catalunya el mes de setembre és de 216.692, dels quals el 85,4% són de caràcter temporal. En relació al mateix mes de l’any 2019, s’han signat 91.236 contractes menys (29,6% de reducció). En aquest període, la contractació indefinida ha caigut en un 32,4% i la temporal en un 29,1%.
Respecte el mes d’agost, s’han signat 67.422 contractes més (45,2% d’augment). Aquest increment s’ha donat tant en contractació indefinida (14.088 contractes més) com en contractació temporal (53.334 contractes més).
A banda, pel que fa a prestacions, el mes d’agost de 2020 va tancar amb 397.107 persones aturades a Catalunya que rebien algun tipus de prestació per atur.
L’increment interanual es produeix en prestacions contributives (138.650 persones i un 92,2%) i subsidis (11.992 persones i un 13,9%). Per contra, ha caigut el nombre de persones perceptores de la Renda Activa d’Inserció (2.925 persones i una reducció del 23,6%) i de les persones participants del Programa d’Activació per a l’Ocupació (1 persona).
En relació al mes anterior, cauen les prestacions contributives en 33.110 persones i una reducció del 10,3%, els subsidis en 5.102 persones i un 4,9% de reducció i també les persones perceptores de la Renda Activa d’Inserció en 301 persones i un 3,1% de reducció.
Les dades per províncies i en relació al mes de juliol de 2020 mostren un comportament força homogeni entre elles. Girona és la demarcació que ha reduït amb més intensitat el nombre de persones beneficiàries de prestacions, amb una reducció del 14%. Seguidament trobem Tarragona amb una reducció de l’11%, Lleida amb un 10,7% menys, i Barcelona amb un 7,6% menys.
Davant aquest escenari, CCOO de Catalunya reclama la publicació del RD 30/2020 que diuen que és “el fruit d’una dura negociació i comporta garanties per la suficiència de rendes de les persones treballadores afectades per Expedients de Regulació Temporals”. També apunten que garantir el 70% de la base reguladora més enllà del 6è més requereix d’una actualització de la informació que les empreses afectades han de facilitar al SEPE. De la celeritat en la tramitació i de la qualitat d’aquesta informació depèn que els treballadors i treballadores afectades puguin cobrar en temps i forma.
A més a més, apunten que malgrat les contractacions realitzades a l’INSS i el SEPE, “la vulnerabilitat que comporta la situació actual i la necessitat d’una gestió àgil de les noves prestacions i ajuts, reclamen de més funció pública, a nivell de l’estat, però també a nivell de Catalunya i dels municipis. Els temps de tramitació de les prestacions per desocupació, de l’Ingrés Mínim Vital, però també les limitacions evidents a la sanitat, l’educació o la inspecció de treball, exigeixen una reactivació i recuperació del nostre model del benestar, que superi definitivament els dèficits i mancances imposades per les retallades de la crisi anterior”.
Per últim, CCOO destaca que la redistribució de fons per la formació per l’ocupació, anunciada abans d’ahir, “suposa una retallada en relació a l’any anterior, però habilita recursos que son estratègics per poder donar estabilitat als i les treballadores dels sectors més afectats, i anticipar situacions d’especial precarietat”. Expliquen que aquest caràcter estratègic queda recollit en el darrer RD i s’ha d’acompanyar d’una negociació constructiva en el marc sectorial. “No és admissible que s’intenti aprofitar el moment per a retallar salaris i condicions de treball. Les mesures de suport a les empreses (ERTO…) es financen amb les cotitzacions i els impostos de les persones treballadores, ciutadania i empreses, i la prioritat actual és la de garantir l’estabilitat de les carreres professionals i del teixit productiu invertint en capacitats i competències”, conclouen.