La cooperativa Eines, de Vallirana, va néixer fa cinc anys fruit de la voluntat dels tres socis: Judith Pardo, Sara Molina i Joan Josep Sabater. Eren tres treballadors autònoms que van veure en la cooperativa la fórmula millor d’empresa, explica Pardo. La idea era crear una societat que operés en aspectes com la intervenció en problemàtiques juvenils i d’adults com la prevenció de drogues i plans formatius d’àmbit municipal, entre altres. Ara, després de molt treball, aquesta entitat opera a diversos municipis en àmbits diferents i amb entitats públiques locals i supramunicipals. Això li permet donar feina auna mitjana de 20 persones.
«Des del principi ens vam plantejar cap a on volíem anar professionalment», explica la Judith. A poc a poc la cooperativa va anar diversificant l’oferta, fins a assolir el que és ara un ampli conjunt de programes i activitats que es relacionen amb els serveis socials especialment els relacionats amb els joves i en l’àmbit municipal.
Eines treballa actualment en àmbits diversos com la formació per a la inserció, amb joves que no han fet l’ESO, uns plans que són els coneguts com a Programes Transició al Treball (PFI-PTT). També assumeixen, en alguns casos, la tasca d’educadors de carrer i presten també serveis amplis que els ajuntaments han anat creant en l’àrea sociosanitària per millorarla vida quotidiana de les seves poblacions. «Fem també formació d’adults, estem a més en la cartera de serveis de la Diputació de Barcelona. Amb l’ajuntament de Barcelona treballen en un programa de prevenció de la drogodependència, i en molts altres àmbits, sempre especialitzats en l’atenció a les persones» diu Pardo. A més de treballar amb ajuntaments, Eines va ampliar horitzons i això ha fet que treballi també amb entitats públiques supramunicipals, com la mancomunicat de la Fonsanta o la de Vallirana. En l’àmbit publico-privat hi ha la realització per a Fescoop de tallers adreçats a l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius sobre cooperativisme a diferents centres educatius de Catalunya.
Com es pot veure, Eines s’ha caracteritzat durant la seva curta vida per la flexibilitat a l’hora d’adaptar la seva oferta a les necessitats de les institucions amb les quals treballa. «Ens ha passat que comencem a operar amb un ajuntament i al cap d’un temps sigui el mateix consistori que ens digui si podem presentar un pla per a realitzar algun servei o activitat que han detectat ells mateixos com a necessària. Nosaltres, llavors, estudiem el cas i presentem una proposta», explica la Judith Pardo. «Sempre hem intentat que la nostra forma de treballar estigui basada en la gestió innovadora, amb qualitat, eficiència i eficàcia». Aquesta experiència ha fet que Eines, nascuda en el punt més dur de la crisi hagi pogut no sols mantenir-se sinó incrementar els àmbits de treball en els quals va començar, cosa que s’ha traduït positivament en l’ocupació vinculada amb la cooperativa.
Fruit de la realació d’Eines amb les administracions locals, la cooperativa opera actualment en àmbits tan diferents com Parets del Vallès, on gestiona el centre obert; a Sant Pere de ribes, al Garraf, o a Badalona, al Barcelonès, sempre en una bona relació amb els ajuntaments respectius.
Les feines que fan Eines suposen molt treball de diàleg amb les famílies, el col·lectiu jove, les entitats i els ajuntaments. «La nostra cartera de serveis va, per exemple, des de fomentar la comunicació, amb nens i famílies, junts o separats, a fer xerrades als ajuntaments i també hem arribat a fer fins i tot coaching» diu la Judith. La forma d’operar es basa a treballar conjuntament, dialogar, aconseguir que, per exemple, davant la problemàtica de la droga els pares és desengoixin i tinguin una informació útil i adient.
La gent d’Eines que treballa per compte d’institucions públiques, va notar especialment l’urpada de la crisi. «Ens va forçar a replantejar-nos moltes coses» diu la Judith. Els canvis es van haver de realitzar perquè hi havia institucions que es van retardar en els pagaments i s’arribava a extrems en què els comunicaven que no pagarien. «Llavors vam decidir ampliar horitzons, tant territorials com de tipus d’entitats», afirma. Ara, noten que es tornen a fer programes per iniciativa pública.
Quan les institucions públiques van retallar despeses a Eines no van voler buscar ajuda a bancs o al sector financer. «Vam fer com una família: vam reestructurar les tasques i ens vam adaptar a la situació sense recórrer amecdanismes que a mig termini ens haurien hipotecat», diu la Judith.
De cara al futur, Eines es planeja «créixer a poc a poc, sense pressa. En tot cas la seva idea, si cal, és intercooperar amb alguna entitat semblant, fer aliances entre iguals», perquè l’esperit cooperatiu no només és una forma d’organitzar l’empresa, Per a la gent d’Eines és una filosofia que s’adiu molt amb la feina que fan. Una cooperativa és una organització directament relacionada amb la democràcia, on les decisions es debaten i després, amb coneixement de causa es tiren endavant. Per aquest mateix motiu estan vinculats amb la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, cosa que en cas de necessitat els hi dóna aixoplug i assessorament.
1 comentari
Pingback: Eines: una cooperativa per a donar resposta for...