Educació recula i retira la resolució sobre FP dual que havia revoltat el sector

La Generalitat obre ara una procés de negociació amb sindicats i patronals per cercar una norma consensuada

Redacció
 
 
 
Delegats sindicals protestaven davant de la seu d'Educació minuts abans de la retirada de la norma foto: CCOO

Delegats sindicals protestaven davant de la seu d’Educació minuts abans de la retirada de la norma foto: CCOO

El Departament d’Educació ha retirat la resolució sobre la Formació Professional (FP) dual per al curs 2019 2020. El Govern obrirà ara un procés de concertació amb els sindicats i les patronals del sector per a dissenyar conjuntament un nou model català d’FP dual.

La resolució ara retirada va causar una reacció contrària dels sindicats i fins i tot de les patronals del sector. La norma que pretenia tirar endavant el departament unificava la formació acadèmica de la Formació Professional (FP) ordinària i la de l’FP dual, que es concentra en el primer any d’estudis. Actualment, durant el segon any els alumnes es bifurquen entre aquells que fan pràctiques corresponents a l’FP no dual, i aquells van als centres de treball amb contracte laboral que adopta la fórmula de beca. Per tant, globalment amb la norma, ara desactivada,  reduïa el temps que els alumnes haurien estat a les aules en favor de la formació en l’àmbit de l’empresa.

Segons la posició que van expressar els sindicats, la reducció de formació acadèmica hauria implicat que en el futur es retallessin les plantilles de professors que imparteixen aquests estudis. Tanmateix, això ho va desmentir Educació. Davant aquesta disparitat de parers, els sindicats van reclamar un compromís per escrit que garantís l’estabilitat a la feina dels professors de formació professional. Però, a més, des del punt de vista del mètode, els representants dels sindicats van considerar que per fer un canvi, com el que es proposa, hauria d’haver-se fet escoltant el parer dels sindicats a la mesa sectorial, cosa que no va passar.

Després de diverses protestes protagonitzades pels sis sindicats amb incidència al sector educatiu fins i tot per les patronals Educació ha comunicat, en una nota feta pública el 12 de juny, ha acceptat que retira el document i que enceta un procés de concertació. Entre aquestes protestes es va plantejar la dimissió del Director General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, Sr. Joan Lluís Espinós Espinós. Ara, “El departament d’Educació, valorant el consens que existeix en relació a la necessitat de concertació d’un nou model de formació en alternança, ha acordat deixar sense efecte l’esmentada resolució i recobrar, per al curs 2019-20120, la vigència de l’anterior (ENS/1201/2012), per la qual cosa, per al proper curs, es mantindrà la mateixa organització i contingut curricular que en l’actual”, ha afirmat.

Per a CCOO, la decisió adoptada per Educació, és “un pas en la direcció correcta: la de concertar aquelles lleis que afecten el conjunt dels treballadors i treballadores i al nostre teixit productiu, amb les organitzacions sindicals i patronals catalanes més representatives. Aquest és l’esperit de la Llei 10/2015 que es va aprovar amb un important consens de país, concretament amb el 90% del Parlament”, ha dit, el sindicat, en un comunicat.

Al seu torn, la UGT, en una nota pública feta en termes semblants a la de CCOO afirma que s’ha d’obrir un procés de negociació, “com UGT de Catalunya i CCOO de Catalunya hem traslladat en ocasions anteriors, aquesta concertació s’ha de complementar amb el diàleg, la consulta i la negociació en el marc de la mesa sectorial d’educació, per tal de garantir que les propostes comptin, en els seus aspectes organitzatius, amb l’entesa i l’acord dels i les professionals que constitueixen el principal actiu per garantir la qualitat de la formació professional a Catalunya. En aquest sentit no podem sinó celebrar que, tal com vam exigir en la nota de premsa publicada el passat dimecres, es retirin els canvis curriculars proposats, i que s’hagi convocat la mesa sectorial d’educació per recuperar un diàleg i un consens que són irrenunciables”.

Temps per negociar

Fonts dels dos sindicats majoritaris han indicat a Diari del Treball que amb tota seguretat el curs que començarà el setembre vinent encara usarà la normativa actual, ja que el procés negociador que s’obre no farà possible tenir llesta la nova normativa.

Educació és conscient de la importància de la formació professional en el context del futur econòmic de Catalunya. Així, l’oferta formativa actual fa possible que el 54,4% dels alumnes de cicles formatius tenen feina nou mesos després d’haver acabat els seus estudis. També que un 35,71% segueix estudiant (un 15,48% combina estudis i treballs); i només un 9,83% es troba en situació d’haver de buscar feina. No obstant això, els índex d’abandonament d’estudiants, que no finalitzen els seus estudis, és preocupant per a la Generalitat, especialment als cicles mitjans, que arriben a un 40% (mentre que en els superiors són del  20%).

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*