L’Institut Català de la Salut (ICS) i el sindicat Metges de Catalunya (MC) arribaven la nit del 29 de novembre a un acord per aturar la vaga entre els metges de l’Atenció Primària de l’ICS que implica la contractació de 250 nous metges i un temps de referència de 12 minuts per pacient. La proposta acordada, tal com explica el mateix ICS, se centra en quatre àmbits: “l’apoderament de les direccions d’atenció primària, l’abordatge de la sobrecàrrega laboral, la millora de les condicions de treball i l’autonomia dels equips”. Tots aquests temes s’han abordat a través de la promesa d’aplicar “diverses mesures per dotar de més recursos l’atenció primària i garantir millors condicions als professionals que hi treballen”.
En sortir de la reunió, el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, va destacar que amb aquest acord es preserva “el model, permetem més autonomia als professionals, apostem fermament per rebaixar la sobrecàrrega i, d’aquesta manera, continuem garantint la millora de l’atenció a la ciutadania”.
Per la seva banda, Metges de Catalunya explicava que l’acord de sortida de vaga “permet transformar el model d’atenció primària, posant per davant la qualitat de l’assistència i el benestar dels professionals”. A més, creuen que el pacte recull solucions per a la totalitat de les reivindicacions que havien plantejat el sindicat, “en especial la reversió de la sobrecàrrega de treball, l’increment del temps de visita per pacient i la recuperació de les condicions laborals i retributives retallades durant la crisi”. Expliquen que l’acord garanteix la contractació de 250 professionals de medicina de família i la previsió d’incorporar, al llarg del primer semestre de 2019, nous facultatius de les especialitats de pediatria, ginecologia i odontologia.
Carolina Roser, membre del comitè de vaga de MC, expressava la satisfacció, ja que, al seu entendre, l’”atenció primària abandona el model quantitatiu per esdevenir un sistema atractiu basat en la qualitat de l’assistència, la seguretat dels pacients i la dignificació de les condicions de treball dels professionals”.
Una altra de les mesures treballarà l’adequació de la càrrega de població assignada a cada professional que es farà en funció de les característiques demogràfiques, socioeconòmiques i geogràfiques de cada àrea adscrita als equips d’atenció primària (EAP) per poder reduir el nombre de consultes per facultatiu fins a les 25-28 visites diàries. Fent això volen assegurar un temps de referència de 12 minuts per visita presencial i de sis minuts per visita telefònica o virtual.
Com ja van avançar dimecres en roda de premsa des de l’ICS, l’acord també impulsa “l’organització autònoma dels equips i potencia la participació dels facultatius en la gestió clínica, afavorint la seva capacitat resolutiva i de lideratge”. En aquest sentit, Roser va destacar que, per Metges de Catalunya, el pacte atorga als professionals d’una “major autonomia perquè s’organitzin la seva feina i abandonin els models rígids de treball”. També va afegir que totes les mesures incloses en l’acord compten amb un calendari d’execució.