El 2021 finalitza amb 395.400 persones en situació de desocupació a Catalunya, segons dades de l’Enquesta de Població Activa, amb una reducció interanual de 142.500 persones (-26,49%), i 31.300 persones menys que el trimestre anterior (-7,34%). Catalunya és la comunitat autònoma on més s’ha reduït l’atur en un any. La taxa d’atur baixa fins al 10,16%, 3,71 punts percentuals menys que l’any anterior i 0,76 p.p. menys que el trimestre passat.
En total, hi ha més població ocupada: 157.500 persones més que l’any anterior (+4,71%), i 18.700 persones més intertrimestralment (+0,54%). La taxa d’ocupació se situa en el 55,05%, 2,4 punts percentuals més que el mateix període de l’any passat i 0,2 p.p. més que el trimestre anterior.
També augmenta la població activa interanualment, amb 15.100 persones més (+0,39%), tot i que intertrimestralment es redueix en 12.500 persones (-0,32%). La taxa d’activitat, se situa en el 61,27%, 0,1 punts percentuals més que l’any anterior, però 0,2 p.p. menys que el trimestre passat.
A banda, la població inactiva es redueix interanualment en 1.500 persones, però s’incrementa en 18.000 persones intertrimestralment.
Pel que fa al tipus de contracte, la taxa de parcialitat se situa en el 12,09%, inferior a la de l’any passat (-2,1 p.p.), i a la del trimestre anterior (-0,2 p.p). La parcialitat involuntària se situa en el 41,22%.
La bretxa de gènere continua en molts sentits. La desocupació femenina (217.600 dones) és superior a la masculina (177.800 homes). Les dones representen el 55,03% del total de l’atur. En un any, l’atur masculí (-82.000 homes, -31,56%) s’ha reduït més que l’atur femení (-60.500 dones, -21,75%). La taxa de parcialitat femenina se situa aquest trimestre en el 19,14%, més de tres vegades la masculina (5,64%).
Pel que fa a les franges d’edat, interanualment es redueix l’atur juvenil en 33.800 joves (-29,09%), però s’incrementa en 15.100 respecte al trimestre anterior (+22,44%), situant-se en 82.400 joves. Representen el 20,84% del total de l’atur. La taxa d’atur juvenil (27,28%) més de 17 punts percentuals per sobre que la del total de la població, i la de temporalitat juvenil és gairebé tres vegades la taxa de temporalitat general, i se situa en el 57,25%.
L’atur entre les persones estrangeres també es redueix interanualment en 51.400 persones, però s’incrementa en 14.500 persones respecte al trimestre anterior. Representen el 33,26% del total de persones en situació de desocupació.
En trets generals, aquest trimestre 182.000 persones porten més d’un any en situació d’atur, el que es diria atur de llarga durada (el 46,03% del total) i d’aquestes, 101.600 persones porten més de 2 anys sense feina (55,82% del total de l’atur de llarga durada). Així, 1 de cada 4 persones en situació d’atur fa més de 2 anys que no tenen feina.
Pel que fa a les famílies, 75.700 llars no tenen cap persona perceptora d’ingressos, 125.800 habitatges tenen tots els seus actius en situació de desocupació i 237.900 llars tenen tots els seus treballadors assalariats amb contractes temporals.
Valoració i propostes de la UGT de Catalunya
Catalunya tanca l’any amb 395.400 persones en situació de desocupació i una taxa d’atur del 10,16%, segons les dades de l’EPA del quart trimestre de l’any. De manera general, apunten que s’observa una evolució positiva del mercat de treball al llarg de l’any, afavorida novament pels avenços en la lluita contra la pandèmia de la covid-19 i la reactivació econòmica progressiva de moltes sectors, que ha portat a la recuperació de les dades, situant-les en nivells prepandèmics. Tot i això, alerten sobre el repunt en el creixement de l’atur juvenil i de la població estrangera que s’ha produït aquest trimestre respecte a l’anterior.
Ressalten el fet que si comparem amb el quart trimestre de 2019, tot i que el nombre de persones en situació de desocupació s’ha reduït (-10.400), s’ha incrementat el nombre de dones sense feina (+14.700), els joves en situació d’atur (+2.500) i les persones estrangeres desocupades (+19.400).
Així mateix, malgrat els macroindicadors favorables, milers de llars i famílies continuen en situació d’alta vulnerabilitat i la pobresa i les desigualtats socials van en augment, amb més llars sense perceptors d’ingressos, i amb tots els actius desocupats. Alerten també sobre l’increment l’atur de molt llarga durada: 1 de cada 4 persones en situació d’atur fa més de 2 anys que no té feina.
Amb tot això, apunten que és necessària la ratificació de l’acord de reforma laboral pactada per la UGT, CCOO, CEOE, CEPYME i el govern de l’Estat. “Aquesta ha de ser una eina per recuperar part dels drets perduts de les persones treballadores en els darrers anys. Aquesta reforma és un pas molt important per acabar amb la precarietat laboral, però és essencial continuar amb el diàleg social per abordar aspectes importants que resten pendents com la regulació de l’acomiadament col·lectiu, endurint la seva causalitat i tornant a l’autorització administrativa, la regulació adequada dels mecanismes d’ajust estructural de les empreses com la inaplicació de convenis, la modificació substancial de les condicions de treball, o el desenvolupament del Codi del becari previst en aquest acord per acabar amb les situacions d’ explotació laboral”.
Amb tot això, la UGT de Catalunya, al llarg d’aquest 2022 asseguren que treballaran per reivindicar el paper del Diàleg Social com l’eina necessària per assolir un nou model laboral més just, solidari i equilibrat, basat en el treball digne i amb drets.
· Dotar el nou Pacte nacional per a la indústria d’un pressupost adequat, amb mesures transformadores que dirigeixin cap a un model industrial més resilient, sostenible i generador d’ocupació digna; reclamar una nova Llei del sector del turisme que garanteixi la creació d’ocupació de qualitat i amb condicions laborals dignes; enfortir els serveis públics, exigint més inversió en salut, educació, serveis socials, dependència, serveis d’ocupació i tot el sector; exigir una resposta immediata a les persones en situació de més vulnerabilitat del nostre país, incrementant els pressupostos socials per impulsar polítiques públiques accessibles, permanents en el temps i amb els professionals necessaris; reclamar una reforma fiscal integral que garanteixi la progressivitat, equitat i suficiència del sistema, amb la finalitat que la recuperació arribi a totes les persones; negociar l’increment del Salari Mínim Interprofessional fins arribar en el 2023 al 60% del salari mig del país tal i com recomana la Carta Social Europea; obrir el debat de la reducció per llei de la jornada laboral fins a les 32 hores setmanals, arribant a acords de reducció i racionalització de les jornades per aconseguir l’objectiu de treballar menys, treballar millor i cobrar més; entre altres mesures.
Valoració i propostes de la CCOO de Catalunya
L’enquesta de població activa del quart trimestre de 2021 mostra una recuperació dinàmica del mercat de treball, tant en termes trimestrals, com anuals, com també en relació a la situació prèvia a la pandèmia. En relació al quart trimestre de 2019 tenim 9.700 persones actives més, un increment de la població ocupada en 20.000 persones i una reducció de la població aturada de 10.400, reduint la taxa d’atur del 10,45% al 10,16%. Malauradament, aquesta millora no és equilibrada en clau de gènere. Mentre el nombre d’homes aturats s’ha reduït els darrers dos anys en 25.000, l’atur femení ha incrementat en 15.000 i reclama polítiques específiques. En relació a la qualitat de l’ocupació, també ha millorat la taxa de parcialitat, que abans de la pandèmia estava en un 15% i ara se situa en un 12,1% amb una reducció més forta en el cas dels homes (del 8,2% al 5,6%) que en el de les dones (22,6% al 19,1%). La temporalitat en aquests dos anys s’ha reduït també del 21,2% al 20,2%, però amb una major reducció en el cas dels homes (del 19,7% al 17,7%) que en el de les dones (tan sols 2 dècimes de 22,8% a 22,6%). La millora del mercat de treball confirma l’encert en l’aplicació de mesures d’estímul com els ERTO que han permès superar la crisi de la COVID-19 en menys de dos anys, i, en relació a la qualitat de l’ocupació, anticipa el que esperem que serà l’efecte de la reforma laboral, tot i que calgui incidir amb força en termes d’equitat de gènere, mitjançant polítiques d’ocupació específiques. CCOO de Catalunya celebra que el mercat de treball hagi recuperat el ritme prepandèmic, tot i que es continua accentuant la bretxa de gènere
Entre les recomanacions que fan valoren que aquesta setmana està en joc el futur marc laboral amb la necessària aprovació de la reforma laboral. “Superar el llastre deixat per la reforma laboral de 2012, aprovada per PP i CiU, és una condició indispensable per superar la precarietat endèmica al món del treball i garantir que la recuperació arribi al conjunt de les llars catalanes”.
També apunten que el gran esforç que s’està fent en l’àmbit de les polítiques actives ha de fer front a la situació de greuge permanent que pateix l’ocupació femenina. La igualtat de condicions i d’oportunitats del treball de les dones és un eix transversal als fons Next Generation i requereix de determinació per part dels Serveis Públics d’Ocupació i de l’Autoritat laboral per revertir la injustícia existent.
Un altre punt que volen destacar és que la sisena onada de la pandèmia no ha afectat els indicadors d’ocupació, però sí ha posposat la posada en marxa dels plans de recuperació i resiliència que han de permetre millorar el teixit econòmic i productiu: “és el moment per a fer les inversions oportunes, en infraestructures, competències, innovació; a nivell públic i privat, per tal de superar la crisi i fer front amb èxit als reptes en l`àmbit del clima i de la digitalització”.
Per últim assenyalen que la crisi ha afectat especialment a les persones més vulnerables i que disposen de menys recursos. La recuperació passa necessàriament per millorar les polítiques de protecció social, ampliant especialment la cobertura de les rendes mínimes (RGC i IMV) i incrementant l’índex de referència català (IRSC) que avui es troba un 18% per sota en poder adquisitiu que en el moment de ser creat.