Els treballadors i sobre tot les treballadores de l’empresa Daviser i de les Empreses de Treball Temporal (ETT) EKRA i MACROM viuen una situació esperpèntica: han de fitxar per anar al lavabo. La direcció de la companyia ha posat lectors d’empremtes digitals per controlar el temps que passen aquests operaris en els serveis sanitaris. Però, el fet és que aquests aparells no sempre funcionen amb la fiabilitat que caldria. De vegades, si els operaris tenen les mans brutes, o els dits molls o simplement amb suor, el mecanisme no respon. Això ha fet que a vegades algunes treballadores s’hagin pixat a sobre en no poden entrar a temps al lavabo, segons consta en la denúncia presentada per CGT de Catalunya, el sindicat majoritari a l’empresa. Aquesta actuació ha estat corroborada per una inspecció de Treball.
Daviser és una empresa que treballa en el reciclatge de vidre, té les seves instal·lacions a Bellveí del Penedès. La plantilla no supera els 50 operaris, però la producció és molt més gran, per la qual cosa la societat acostuma a contractar treballadors i treballadores de les dues ETT esmentades. En aquest punt hi ha una de les claus del problema. La instal·lació de màquines de fixar mitjançant la petjada digital sembla feta per poder descomptar a empreses el temps que els operaris de les ETT no produeixen. No obstant això, la mesura s’aplica a tots els treballadors i treballadors que formen part del procés productiu. El fet és que per accedir als lavabos s’ha de passar per la màquina. Si hi ha algú que pel motiu que sigui hi té una necessitat urgent i la màquina no respon, corre perill de fer-se les necessitats a sobre.
Les falles del rellotge de fitxar són fàcils perquè les treballadores i els treballadors es dediquen a triar peces de vidre, per això duen guants de llana, per la qual cosa és fàcil que les mans les tinguin brutes quan posen la petjada per anar al lavabo.
Sortir al carrer
Segons Óscar Alias, assessor jurídic de la CGT, que té dos dels tres delegats sindicals de la companyia, la mesura de posar la màquina de control afecta especialment les dones. Els homes quan s’ha produït algun moment de necessitat urgent han sortit de la nau per una porta posterior per orinar en una esplanada adjacent.
L’alternativa adoptada pels homes treballadors tampoc semblava satisfer la direcció de Daviser que, per evitar les absències, va bloquejar la sortida i això va generar augments de temperatura a la nau de fins a 35º-40º per falta de ventilació, cosa que va provocar esvaïments en treballadors, aleshores es va tornar a obrir.
El sindicat va instar una Inspecció de Treball que va corroborar els elements claus de la denúncia i ha fet una proposta de sanció a l’empresa, proposta de la qual CGT no coneix la quantia.
En l’acció jurídica, CGT denuncia la vulneració de diversos drets fonamentals. Un i bàsic és que la direcció de la companyia ha posat en marxa el mecanisme de control sense haver-ho informat i negociat abans amb els representants dels treballadors. Però, és que a més, la direcció de Daviser ha posat màquines semblants a les portes d’accés al vestuari, i també al menjador. En tots aquests punts s’ha d’entrar amb la petjada digital del treballador i la seva clau corresponent. A més, el fet mateix de controlar mitjançat les petjades digitals obvia que aquestes són considerades com una dada de caràcter personal en virtut de la Llei Orgànica de Protecció de Dades, ja que permeten que una persona física sigui identificada o identificable.
Alias a la denúncia ha incorporat casos concrets, com el d’una treballadora que va acudir al lavabo i a conseqüència del mal funcionament de la màquina no va poder accedir i es va orinar a sobre. Aquest incident va tenir diversos testimonis, fins i tot es va haver de proporcionar uns pantalons nets perquè l’operària pogués continuar amb la seva tasca.
L’assessor jurídic considera que a més de la motivació inicial de poder descomptar el temps que els treballadors de les ETT dediquen a les seves necessitats sanitàries, la màquina de fitxar té una finalitat dissuasiva per al conjunt de treballadors i treballadores.
Però a més, a la denúncia s’explica que la direcció de la companyia pot accedir a informacions personals especialment de les treballadores, com els períodes menstruals, o si tenen infeccions urinàries o qualsevol problema gastrointestinal.
“Hem parlat amb la direcció i s’ha mostrat partidària de canviar el mecanisme de control, amb altre tipus de màquines, amb, per exemple, identificació per l’iris, però el que la majoria vol és que no es faci aquest control que considera que no s’ajusta a la llei”, diu Alias.
1 comentari
Vergonyós