Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

L’aparició d’amiant o productes amb fibrociment que podrien afectar la salut de la població ha estat denunciada per CCOO a l’empresa Aigües d’Esparreguera i Vidal, SA, d’aquesta localitat del Baix Llobregat i també a les ruïnes d’una antiga fàbrica, a Vilanova i la Geltrú.
La Inspecció de Treball ha sancionat a l’empresa Aigües d’Esparreguera Vidal SA per no complir amb la Llei de Prevenció de Riscos Laborals. CCOO va denunciar aquests fets a través de la representació sindical; de fet, des de 2016 es subcontracten aquestes feines a una empresa especialitzada.
El sindicat es pregunta per les responsabilitats en les quals podria haver incorregut l’empresa en relació amb els seus treballadors que durant anys van veure’s exposats al producte cancerigen. En un comunicat CCOO respon a la qüestió. Segons Reial Decret del 2006. Això es deuria al fet de no voler assumir els efectes econòmics que podrien derivar-se de la comunicació de l’exposició als treballadors, segons ha afirmat el sindicat català.
També explica CCOO que «Quan es feien intervencions a la xarxa, amb canonades de fibrociment, no s’adoptaven mesures per protegir la ciutadania d’aquesta exposició. Ni l’empresa ni l’Ajuntament d’Esparreguera (com a propietari del servei) donen explicacions sobre el tema».
Segons explica el sindicat, l’empresa ha intentat pressionar CCOO per evitar que es fes públic el cas. La mesura més dràstica d’aquest intent de pressió ha estat acomiadar un treballador vinculat al sindicat.
Vilanova: fibrociment a l’aire lliure
Igualment, a Vilanova i la Geltrú el sindicat ha denunciat, aquest cas en una roda de premsa del risc per la salut pública, la prevenció i la salut laboral i el medi ambient a la ciutat, concretament a les naus en ruïnes de les instal·lacions de l’antiga empresa -abandonada- Paviments Betón, situada al c/Ciment, paral·lel al tram de la C-31 que passa just entre aquest carrer i el barri del Tacó.
El sindicat afirma desconèixer si hi pot haver responsables directes com a propietaris dels terrenys i instal·lacions, però si n’hi hagués, caldria posar-los en coneixement de les seves obligacions, han afirmat, Carles Périz, secretari de Salut Laboral i Sostenibilitat de CCOO del Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia-Garraf, i Albert Rodríguez, responsable del Garraf de CCOO.

Vilanova i la Geltrú està afectada com d’altres municipis, per l’abandonament de naus industrials que contenen fibrociment en molt mal estat, que exposa riscos al conjunt de la ciutadania (malalties: càncer, fibrosis quístiques…) i al medi ambient, afirma el sindicat.
A la capital del Garraf hi ha altres llocs on s’ha trobat restes de fibrociment amb productes potencialment cancerígens. Així, també n’hi ha que s’ha retirat sense condicions de seguretat adients i abandonat a la intempèrie a l’antiga gossera, a la qual s’accedeix des de la deixalleria municipal i de la qual n’és responsable l’administració municipal i l’empresa contractada, Valoriza, que hauria de fer la gestió i retirada de residus amb tota seguretat.
El sindicat en la seva tradició d’organització sociolaboral planteja mesures per afrontar la situació:
– Tancament del perímetre naus derruïdes per evitar-ne l’accés públic, de ferrers i drapaires.
– Retirada urgent del fibrociment de les naus abandonades en condicions salubres i seguint protocols.
– Control d’accés a l’antic espai de la gossera i de materials abocats.
– Retirada del fibrociment annex la deixalleria municipal en les condicions de protocol requerides.
– Campanya de divulgació i sensibilització ciutadana sobre l’amiant, materials i necessitat de comunicar ubicacions on pugui haver situacions de risc.
– Estudi de situació del fibrociment i d’altres materials i configuració mapa d’amiant de Vilanova i la Geltrú i de la comarca.
– Declaració de Vilanova i la Geltrú com a ciutat lliure d’amiant.