Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

El jutjat social número 1 de Tarragona ha declarat nuls dos acomiadaments realitzats per l’empresa Gran Via BCN,SL, gestora de la residència de gent gran Sant Antoni Abat de L’Arboç, segons informa el sindicat CGT.
Els acomiadaments els va realitzar l’esmentada empresa al·legant la desgraciada mort d’una de les residents. L’empresa, afirma el sindicat, va justificar l’acomiadament en l’incompliment d’un protocol que després, afirma la sentència, s’ha demostrat que no existia.
Per tant ara l’empresa ha de readmetre o indemnitzar les dues treballadores, ja que s’ha constatat que no hi havia dolo ni intenció en incomplir un protocol inexistent.
El sindicat afirma que el cas d’aquestes treballadores és la cirereta d’un pastís de situacions laboralment criticables que es dóna a la residència de l’Arboç. El centre, propietat d’una fundació municipal, havia estat gestionat anteriorment per la xarxa Santa Tecla.
L’any 2014 es va adjudicar la gestió a Gran Via BCN SL. A partir d’aquell moment es van produir situacions de tensió important. La primera, afirma CGT, va ser que l’empresa adjudicatària no va subrogar-se dues de les treballadores de la plantilla anterior.
Després es va aplicar una reducció de sou de 229 euros a les treballadores. Les denúncies presentades van suposar que finalment Inspecció de Treball donés la raó a les treballadores i el febrer de 2015 es va produir un acord en virtut del qual l’empresa va corregir la disminució unilateral de salaris i i la recuperació dels endarreriments i les cotitzacions a la Seguretat Social.
El sindicat afirma també que posteriorment l’empresa va aconseguir, sota pressions, que les treballadores acceptessin fer jornades laborals de 12 hores diàries quan el conveni del sector fixa en 9 hores el màxim de treball diari que es pot fer. La limitació del temps de treball té a veure amb el tipus de feina necessària per tenir cura dels ancians i ancianes.
A la fi de 2015 es van produir una situació paradoxal, com les jornades de 12 hores s’havien complit perquè hi havia un document firmat, a novembre s’havia fet les 1.792 hores que el conveni estipula com a màxim en l’any.
CGT denuncia que més tard la societat va pressionar algunes treballadores perquè demanessis de forma voluntària la feina a canvi “d’arreglar-los-hi els papers de l’atur”, una altra il·legalitat, afirma.
Finalment el sindicat denuncia que l’empresa gestora en alguna ocasió no ha pogut subministrar medicaments als residents a causa dels impagaments fets a les farmàcies locals.
Finalment el sindicat considera que l’alternativa a la situació actual de la residència seria la recuperació de la gestió de la residència per part de la Fundació Sant Antoni Abat. CGT considera que sense incrementar els costos es poden assajar alternatives com que el servei el facin les treballadores en forma de cooperativa o en una altra figura legal que ho possibiliti.