La cooperativa de salut COS prepara una emissió de títols participatius per canviar de local

L’entitat ha tingut un creixement espectacular de socis clientes, que arriba fins al 60% els últims anys

Tomeu Ferrer
 
 
 
Imatge d'arxiu de socis de COS sanitat

Imatge d’arxiu de socis de COS sanitat

La cooperativa sanitària Cos, amb seu a Gràcia, creix. Això ha fet que els seus impulsors es plantegin aconseguir un nou local des del qual incrementar la seva activitat. La seva primera idea va ser aconseguir els fons per a l’operació a través de Financoop, l’organisme que s’ha constituït com a punt de trobada de l’ecosistema financer cooperatiu, en el procés de captació de capital i recursos financers de projectes d’empreses de l’economia social de Catalunya.

Tot i les possibilitats que obria Financoop els socis de la cooperativa Cos van decidir finançar el projecte a través d’una emissió de títols participatius. No obstant això, els detalls de l’operació es faran públics en un acte públic el 19 d’octubre. El cert és que l’esforç dissenyat per l’entitat cooperativa té com a objectiu donar resposta al gran creixement experimentat per COS que, segons fonts coneixedores ha implicat un augment del 60% de les persones que n’estan abonades.

la cooperativa Cos, va néixer el 2011 al cor del barri de Gràcia. Al seu redós, hi ha una trentena de professionals treballant-hi (dels quals, 12 són socis de treball) i uns 600 socis col·laboradors.

Cos cooperativa és una experiència remarcable pel que fa al cooperativisme sanitari. Es defineix com a cooperativa de salut. Jordi Vinadé n’era el portaveu en una informació publicada a Catalunyaplural.cat el 2014. Explicava que l’entitat és fruit de la trobada de professionals de diferents àrees: psicòlegs, especialistes en medicina homeopàtica, medicina general, medicina tradicional xinesa, osteopatia, fisioteràpia obstètrica i especialistes en dietètica i alimentació o reflexologia, entre altres. «Tots vam coincidir en les nostres ganes de treballar integrant les diferents disciplines professionals en un enfocament comú», afirmava Vinadé.

Vinadé afirmava: «ens vam adonar que les especialitzacions tenen aspectes coincidents i que saber combinar els processos terapèutics distints enriqueix els resultats de cara als usuaris i també professionalment».

Al mateix temps, per la banda dels professionals, aquesta visió també era engrescadora, cosa que va portar el col·lectiu a optar per crear una cooperativa. També hi va influir una idea alternativa a la jerarquització clàssica que es dóna en la medicina. Però a més, hi havia una altra idea nova, l’interès per aconseguir la implicació dels usuaris en el servei mèdic.

Integració dels usuaris

Efectivament, la intenció de Cos és integrar els usuaris en la cura de la seva salut. “Seria una mena d’adaptació al que es fa en les cooperatives agroecològiques on els consumidors tenen un paper essencial” segons el portaveu de Cos. Per tant, a més dels socis treballadors la cooperativa ha creat la figura del soci col·laborador, que també té veu i vot en el futur de l’entitat.

La tasca col·lectiva que es desenvolupa a Cos no es limita per als seus professionals, en el  tractament dels malalts, per exemple, tots els professionals participen, a més d’en la seva àrea d’especialització en les decisions del conjunt del projecte. Igualment, els socis col·laboradors tenen capacitat de decisió i també contribueixen amb la seva quota amb el manteniment de la cooperativa. No debades l’entitat es defineix com una cooperativa sense ànim de lucre i d’iniciativa social.

A la fi, el treball fet des del 2011, ha suposat que l’entitat necessiti ampliar les seves instal·lacions. Hi ha, de moment aspectes secrets, com on serà el nou espai, però sí que se sap que no es mourà del seu bressol gracienc.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*