Convoquen vaga indefinida al grup carni Jorge que ha anunciat la deslocalització de la producció

El pròxim 18 de juny els treballadors de Grupo Jorge –propietària, entre altres, de l'empresa Porc Gourmet, d'Osona– iniciaran una aturada per protestar contra la decisió de la companyia de traslladar les fàbriques fora de Catalunya. Els sindicats CCOO i UGT han denunciat reiteradament aquest grup per incomplir la llei catalana de cooperatives abusant dels falsos autònoms fent-los constar com a cooperativistes quan no ho són.

Francesc Ràfols
 
 
 
Vaga al Grupo Jorge per l'anunci de l'empresa de traslladar-se fora de Catalunya

Les empreses del sector carni col·leccionen denúncies per les irregularitats en la contractació dels seus treballadors.

Els sindicats fa temps que denuncien l’abús de les falses cooperatives en el sector, que provoca una gran precarietat laboral

Entre 1.300 i 1.500 llocs de treball es perdrien si el Grupo Jorge du a terme la seva amenaça de traslladar la producció fora de Catalunya. Per aquesta raó, els sindicats CCOO i UGT han convocat una vaga indefinida que començarà el pròxim 18 de juny en contra d’aquest anunci. Avui 6 de juny han presentat davant l’autoritat laboral l’avís per a l’aturada.

La conflictivitat al sector carni és un fet que ve de lluny. Les condicions laborals existents són des de fa temps motiu de queixes, protestes i denúncies per part dels treballadors i els seus representants. El rovell de l’ou és en la contractació. Les empreses subcontracten els treballadors a través de cooperatives les quals, al seu torn, fan que els empleats es donin d’alta d’autònoms com a membres d’aquestes cooperatives. Els sindicats fa temps que asseguren que són falses cooperatives que contracten falsos autònoms. Tot plegat, afirmen, «és en frau de llei», versió que les resolucions de la Inspecció de Treball fins ara sempre han avalat.

El sector carni, a l’ull de l’huracà

Fa aproximadament un mes i mig, la Inspecció de Treball va forçar una altra empresa del sector, la Cooperativa Clavial, a donar d’altra com a treballadors en plantilla 500 persones que constaven com a falsos autònoms. Aquesta no ha estat l’única resolució en aquesta línia. De mica en mica s’anaven regularitzant les situacions anòmales. Per això, afirma Jesús Ribera, secretari de Política Industrial de CCOO d’Indústria de Catalunya, aquest marc podria haver empès el Grupo Jorge –amb centres de treball bàsicament a les comarques d’Osona i el Pla d’Urgell– a fer l’anunci.

Ribera explica que la convocatòria de vaga respon simplement «a acció-reacció. Com que no hi ha cap tipus d’interlocució amb l’empresa, confiem que l’anunci de l’aturada permeti a l’autoritat laboral fer una tasca de mediació per saber què hi ha del cert de tot plegat o si és un simple estirabot». El Grupo Jorge va expressar la seva intenció de deixar Catalunya a través d’alguns mitjans de comunicació sense donar gaires explicacions. Alícia Buil, secretària del sector Alimentació, Begudes i Tabac – FICA–UGT de Catalunya, afegeix que «aquesta és l’única cosa que sabem, sense que tinguem dades sobre on voldrien traslladar-se ni quan».

La degradació laboral com a element de competitivitat

Buil recorda el temps que fa que els sindicats denuncien la precarietat en el sector i «com la reducció de costos laborals s’ha convertit en un element de competitivitat a la indústria càrnia. El resultat és «la contínua degradació laboral». Buil i Ribera coincideixen a criticar el Grupo Jorge –radicat a l’Aragó– «perquè no volen complir la llei  de Cooperatives de Catalunya». CCOO i UGT esperen que la convocatòria de vaga serveixi perquè Treball els faci asseure en una taula i promogui algun tipus d’acord. En una nota, asseguren que «no es pot cedir al xantatge i  a la vulneració de drets del Grupo Jorge i demanem la implicació del Departament de Treball i de la Inspecció de Treball.».

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*