Les federacions d’Indústria de CCOO d’Indústria i UGT de Catalunya han convocat vaga al sector de muntatge i manteniment elèctric per als dies 30 de desembre i 2 de gener dates que coincideixen amb els punts més alts de demanda en l’època de vacances. La convocatòria es fa en defensa de l’ocupació al sector i per forçar les empreses contractistes d’Endesa a desbloquejar el procés de subrogació obert arran de la nova licitació dels contractes de manteniment de la xarxa elèctrica catalana.
La convocatòria de vaga es produeix després que fa més d’una setmana els sindicats avisessin de la situació i demanessin a les empreses una actitud proactiva que evités el conflicte.
Els dos sindicats han constatat la situació de bloqueig del procés de subrogació dels treballadors i treballadores afectats pel canvi de contractes, a causa de les dificultats que plantegen diferents empreses implicades en el procés esmentat. Aquestes dificultats posen en risc l’ocupació del sector. CCOO i UGT entenen que les empreses coneixen el resultat de la nova licitació des de fa un mes i mig i, per tant, han tingut temps suficient per preparar i garantir el procés de subrogació, d’acord amb allò que estableixen els convenis provincials del metall, que són d’aplicació als treballadors i treballadores del sector. En aquest sentit CCOO ha detectat que companyies com FCC, Elecnor, la UTE Prodiexel-S Gol, posen problemes a la subrogació, cosa que “podria posar en risc l’ocupació al sector”. Aquesta situació, segons una avaluació sindical podria donar-se en unes 200 persones pel capbaix.
A la pràctica l’empresa Endesa és la que controla gairebé el mercat de la distribució. Per fer el manteniment fa convocatòries a les quals es presenten les empreses subministradores. Pot passar que es repeteixi l’encàrrec o que passi a una altra empresa. Si això últim passa, la llei és clara, la nova empresa ha d’assumir els treballadors que feien la mateixa feina amb l’anterior companyia. És la subrogació. Però per fer-ho cal que abans la nova companyia tingui la informació bàsica sobre els empleats que ha d’assumir i les seves condicions, per exemple salarials. El què està passant en algunes zones de Catalunya és que les empreses que han perdut la comanda o es retarden a facilitar les dades o no ho estan fent. Això pot fer que quan canvii la titularitat del servei, i davant del dubte, la nova empresa adjudicatària no doni d’alta els treballadors que hauria d’assumir.
La conseqüència de la situació descrita seria que els esmentats empleats passarien a una mena de llimb, de manera que no tindrien feina i tampoc podrien acollir-se al subsidi d’atur. Tanmateix, amb la llei a la mà, en cas de denúncia es considera que es guanyaria, però fins a arribar a aquest punt podrien haver d’esperar fins a un any. Per això els sindicats han decidit fer aquest toc a les empreses per evitar que per desídia els treballadors en resultin perjudicats.