La vaga general convocada per quatre sindicats: CGT, IAC, Intersindical-CSC i COS, es planteja com una mobilització no estrictament sindical sinó ciutadana. L’atur s’ha demanat per al dia 3 d’octubre i la seva durada varia segons les organitzacions peticionàries: en algun cas acabaria el 9 d’octubre però hi ha permisos demanats fins al 13 del mateix mes. Els sindicats s’han reunit amb el Departament de Treball, que farà una proposta de serveis mínims en relació amb les aturades.
A la sortida de la reunió, Luís Blanco, de la direcció de la IAC, amb forta implantació en l’àmbit públic de la Generalitat, caracteritzava l’atur com “una vaga contra la repressió i en favor de les llibertats, que s’estan vulnerant”. En aquest sentit ha explicat que les organitzacions convocants, unes quaranta, segons les últimes estimacions, valoraran l’1 d’octubre a partir de les 8 del vespre si es manté la vaga o el caire que tindrà la mobilització. Per tant, en funció de com s’hagin desenvolupat les votacions es graduarà la resposta de les entitats sindicals i cíviques.
A més de les organitzacions que han convocat la vaga, ja es compta amb l’adhesió d’Unió de Pagesos, el sindicat Cobas, l’Assemblea Pagesa, la Marea de pensionistes, el sindicat de músics entre molts altres.
“Si em pregunten sobre els partits polítics, tant la CUP, com Procés Constituent, com ERC o Podem, podrien unir-se a les mobilitzacions. En tot cas, els partits no pensen pronunciar-se abans de les votacions per no desviar l’atenció de l’opinió pública”, ha dit Blanco.
Un aspecte que han destacat els diferents sindicats presents a la negociació dels serveis mínims és que tots plantegen la vaga des d’un punt de vista que supera l’àmbit merament laboral i es veu com una resposta ciutadana a la repressió.
“Hem rebut el suport, d’entitats no estrictament laborals, com la Xarxa d’Economia Solidària (XES), que formen especialment cooperativistes, el que implica que en la convocatòria farien el que s’anomena un Lok-out, o tancament empresarial”, explica Blanco. En el mateix sentit seria la participació del Centre Català de Negocis, (CCN), que agrupa empresaris i que han enviat la seva adhesió a la vaga.
Blanco ha estat dur en afirmar que els convocants de la vaga no confien que CCOO i UGT es sumin “perquè han demostrat que no donen suport al referèndum”. Però, al mateix temps no ha descartat que sectors dels sindicats majoritaris s’uneixin a les protestes en funció de la repressió que es deslligui l’1 d’octubre.
“Que la repressió no es quedi”
Per la seva banda, Ermen Gassiot, secretari general de la CGT, ha volgut caracteritzar la participació de les organitzacions de tradició anarquista a la vaga. “Nosaltres hem vist com es dóna la repressió sobre la majoria de la població, però a més veiem que s’està donant una indiscutible retallada de drets cívics i laborals” ha dit. En aquest sentit ha valorat que “per a nosaltres la repressió ve de lluny”. D’altra banda ha indicat que com a treballadors “nostres afiliats han vist com es vulneren els seus drets: tenim companys que cada vegada que entren a treballar són registrats o que tenen guàrdies civils que els controlen durant la seva jornada laboral”. Per a Gassiot hi ha un perill cert que “la repressió arribi per quedar-se”.
Per la seva banda, Néstor Sastre, de la direcció de la Intersindical-CSC ha abundat en la percepció que la vaga supera els límits estrictament laborals per ser una acció ciutadana, amb la qual cosa no ha descartat que a la vaga se sumin sectors com els comerciants o les petites i mitjanes empreses, els consumidors o els treballadors autònoms i els pensionistes: “la vaga no només és laboral, és cívica”, ha dit.
Finalment la representant del sindicat Coodinadora Obrera Sindical (COS), ha afirmat: “ens sumem a vaga contra la repressió i la vulneració de drets ciutadans”.
Per la seva banda, el secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, dit que el Govern ha de valorar les diferents convocatòries de vaga, “que representen d’entrada més de 2.300 delegats i delegades”. En aquest sentit, Treball traslladarà divendres als sindicats una proposta de serveis mínims, tenint en compte, segons ha remarcat, que les aturades poden sobrepassar els límits de les organitzacions convocants.