Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!

Trobada decisiva en el procés per renovar el conveni d’hoteleria de Catalunya. Precisament per la importància que els treballadors donen a l’acord, tant la UGT de Catalunya, com CCOO de Catalunya han convocat concentracions de treballadors i delegats a les 15,30 hores davant la seu de la patronal, a la Via Laietana, 47 de Barcelona.
Cal dir que el conveni col·lectiu interprovincial del sector d’hostaleria i turisme de Catalunya va finalitzar la seva vigència el 31 de desembre de 2016. El seu àmbit d’aplicació són les províncies de Girona, Barcelona i Tarragona, on regula les condicions laborals de més de 280.000 treballadors i treballadores.
Segons expliquen fonts de la UGT de Catalunya, des de la finalització de la vigència de l’acord col·lectiu, la patronal no ha estat receptiva a les reclamacions dels treballadors del sector. Aquest sindicat reivindica una recuperació salarial, després que les plantilles hagin hagut de suportar amb escreix els efectes d’aquests anys de crisi i, encara més, des de l’aplicació de les reformes laborals. Per aquesta raó, la UGT i també CCOO reclamen increments salarials per damunt del 3%.
Un element clau de la negociació que està en marxa és la demanda perquè s’evitin les externalitzacions en aquest sector. En aquest sentit en la darrera reunió CCOO va insistir en la necessitat que no s’acceptin les externalitzacions, perquè l’aplicació d’aquest tipus de polítiques deteriora encara més les ja precàries condicions de treball del sector hostaler, perquè les empreses que se subcontracten es regeixen per convenis inferiors a l’interprovincial d’hoteleria.
Per la seva banda, UGT de Catalunya precisa més i afirma que «reclamem a la patronal que el nou conveni posi fi a les externalitzacions de departaments quan aquests formen part dels serveis essencials de la seva activitat».
La UGT denuncia que moltes empreses han externalitzat serveis claus com són la restauració o el de les cambreres de pis, que són part intrínseca de la seva activitat hotelera. «Aquestes externalitzacions tenen com a únic objectiu l’explotació laboral de treballadors i treballadores que passen a cobrar 700 euros bruts mensuals quan per conveni n’haurien de cobrar 1.200». En aquest sentit, UGT recorda la campanya que té en marxa, que consisteix a reclamar ‘a igual feina, igual sou’.
d’altra banda, la UGT considera que cal també exigir a la patronal que reguli les subrogacions de treballadors i treballadores en el sector de l’hostaleria, així com les activitats empresarials que es desenvolupen realment en els establiments de degustació.